Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 02. 2016. 08:23   >>  09:20 19

SDP, URA, DEMOS

Ne daju Ranka, izbore bi 16. oktobra

Lideri SDP-a, Demosa i URA-e ponudili su ostalim učesnicima parlamentarnog dijaloga "politički sporazum o vladi izbornog povjerenja" u kojem traže ministarska mjesta u četiri resora, a predložu da se izbori održe 16. oktobra ove godine. Traže i “očuvanje rukovodne strukture Skupštine”

Nakon što je premijer Milo Đukanović ponudio opoziciji da, u cilju otklanjanja sumnji u predstojeći izborni proces, preuzme dio odgovornosti na nekim funkcijama u njegovoj vladi, dio opozicije i još aktuelni predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, sačinili su svoj spisak želja koji su nazvali "politički sporazum o vladi izbornog povjerenja". 

Vikend novine imale su uvid u radnu verziju tog "sporazuma" koji su lideri SDP, Demosa i URA-a ponudili ostalim učesnicima parlamentarnog dijaloga.

"Politički subjekti potpisnici sporazuma", piše u ovom dokumentu, "se obavezuju da u strukturi vlade opoziciji pripadne mjesto potpredsjednika vlade, kako bi se kroz rad užeg kabineta ostvario uvid u rad vlade u cjelini."
Dalje se navodi da u “strukturi vlade predstvanici opozicije budu zastupljeni na nivou ministara u sljedećim ministarstvima: Ministarstvu finansija, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu rada i socijalno g staranja i Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja”.

U odjeljku ovog dokumenta pod nazivom "struktura državne administracije i poslovnih subjekata u većinskom državnom vlasništvu", predlagači traže da "predstavnici opozicije i civilnog sektora, odnosno nestranačke ličnosti koje predloži opozicija, u periodu do održavanja izbora treba statusno da kontrolišu" te subjekte. Spisak je poduži: Zavod za zapošljavanje, Fond rada, Investiciono-razvojni fond, Direkcija za saobraćaj, Poreska uprava, Zavod za socijalnu i dječju zaštitu centri za socijalni rad, Policija sa područnim jedinicama, ANB Generalni inspektorat, Uprava za nekretnine, Uprava carina, Uprava za šume, Fond PiO, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, ZIKS, Uprava za inspekcijske poslove, Agencija za elektronske medije, Fond zdravstva.

"Prisustvo predstavnika opozicije u navedenim institucijama treba da bude obezbijeđeno na nivou rukovodilaca ili izuzetno pomoćnika rukovodilaca sa proširenim ovlašćenjima koja podrazumijevaju koncept zajedničkog, odlučivanja i potpisivanja akata", piše u ponuđenom dokumentu.

I tu nije kraj. Dokument predviđa i da "prisustvo predstavnika opozicije sa pravom veta na sve odluke u periodu do održavanja izbora bude obezbijeđeno u organima upravljanja sljedećih subjekata: AD Elektroprivreda Crne Gore, AD Aerodromi Crne Gore, AD Pošta Crne Gore i AD Montenegro airlines.

Krivokapića niko da ne dira

Zanimljiva je formulacija iz teksta radne verzije ovog "političkog sporazuma" koja se odnosi na crnogorski parlament. Ona glasi: "Sporazum potvrđuje očuvanje rukovodne strukture Skupštine i svih njenih oblika rada."

U prevodu, to bi značilo da je, bez obzira na to ko čini skupštinsku većinu, a ko je ostao u manjini, ovim dokumentom garantovana funkcija predsjednika Ranku Krivokapiću, pišu Dnevne novine.

Određen je i rok za izbor članova vlade i postavljanje pomenutih rukovodilaca 15 dana od dana potpisivanja sporazuma. Ali, predlagačima se izgleda nije žurilo kad je su u pitanju izbori, pa su predložili da se oni održe u redovnom terminu, 16. oktobra 2016. godine.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније