Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 01. 2016. 14:10 >> 13:59
4

STOJILJKOVIĆ OCJENJUJE

Prelazna vlada nije garant povjerenja

Prelazna vlada olakšala bi uspostavljanje povjerenja i dolazak do svima prihvatljivih izbornih uslova, ali nije i njihova automatska garancija, smatra profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka, Zoran Stojiljković.

On je kazao da su za prelaznu vladu mnogo bitniji kontrola i jednak pristup svim izbornim resursima, uključujući i medije i novac. 

Prema njegovim riječima, prelazna vlada za opoziciju ima više simboličku vrijednost dokaza da je promjena moguća. 

„Pitanje je da li je to i vjerovatan scenario, imajući u vidu činjenicu da prethodne vlade odlaze samo ako izgube podršku u parlamentu, odnosno vođene sopstvenim interesom, riješe da se upuste u avanturu raspisivanja prijevremenih izbora“, kazao je Stojiljković agenciji Mina.

On je ocijenio da protesti koji dugo traju dovode do zasićenja i gubitka energije demonstranata, ukoliko ne proizvedu efekat šire podrške i pridruživanja koji za posljedicu imaju dovoljne ustupke i garancije vlasti. 

„Praktično, ostaje da se vidi da li se, i bez prelazne vlade, mogu iznaći dovoljni mehanizmi za organizovanje demokratski nadgledanih, fer i poštenih izbora, na kojima svi igrači igraju po istim pravilima i preduslovima“, rekao je Stojiljković. 

On smatra da je činjenica da se o prelaznoj Vladi i adekvatnoj primjeni izbornog zakonodavstva i pratećim pitanjima, uključujući i rad medija, vodi dijalog u Skupštini, nesporan pozitivni efekat protesta, navodeći da je šteta što Demokratski front ne učestvuje u tome.

Stojiljković je ocijenio da dijalog, ako je institucionalizovan, vođen pod budnim okom javnosti i praćen spremošću na samoobavezivanje i usvajanje sporazuma koji sadrži i precizne mehanizme kontrole i nadgledanja, može doprinijeti većem povjerenju u izborni proces. 

„Pitanje je, međutim, da li do njega može doći bez snažnog unutrašnjeg i spoljnjeg pritiska uz istovremenu spremnost na kompromis i dogovor, prije svega onih na vlasti“, rekao je on. 

Kako je naveo, trzavice na liniji Demokratska partija socijalista – Socijaldemokratska partija, ali i unutar stranaka vlasti, kao i stalno prekomponovanje opozicije u traganju za novim liderima i dobitnom izbornom formulom, govore u prilog ocjeni o „odmrznutim“ podjelama, dinamiziranju političkog života i mogućim izmjenama političkih i izbornih partnera. 

Još je značajnija, smatra Stojiljković, činjenica da su građani nezadovoljni položajem većine i njihova svijest o raširenosti korupcije i pretjeranom uplivu logike političkih, partijskih interesa i razloga. 

On je ocijenio da su birači u Crnoj Gori već umorni od lica koja gledaju decenijama. 

“Potreba za političarima čistih ruku, posvećenih javnom interesu, samo je pojačana porukama koje dolaze iz okruženja”, kazao je Stojiljković. 

On je ocijenio da stav prema članstvu u NATO jeste važna, ali ne i najvažnija i najmarkantnija linija političkih rascjepa. 

„Ona ne može, sama po sebi, oblikovati izborne koalicije i postizbornu vladavinsku formulu. Posebno ne ako u međuvremenu počne, i za građane i za političke aktere, da gubi na značaju“, zaključio je Stojiljković.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније