Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 11. 2015. 10:13 >> 20:13
11

ORBAN I ĐUKANOVIĆ

Poziv u NATO kruna Vlade CG

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je da će poziv u NATO biti kruna napora crnogorske Vlade. Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović susreo se danas u Sudžou s predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

 

Mađarski premijer je izrazio žaljenje zbog nedavnog odlaganja  njegove posjete i spremnost da uskoro zvanično posjeti Crnu Goru. Premijer Đukanović je zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj podršci i pomoći našoj zemlji i regionu, i upoznao ga s napretkom u evroatlantskoj integraciji i u procesu pregovora sa EU.

"Velike zasluge za naše uspjehe ima Mađarska, koja je i posvećena kontakt država za NATO za Crnu Goru", rekao je Đukanović.

Kazao je da je razuđenost i kvalitet bilateralne saradnje "na nivou naših odličnih političkih odnosa".

I Orban je odnose dvije zemlje ocijenio prijateljskim.

"Mi podržavamo integracije Crne Gore i Zapadnog Balkana, između ostalog i zato što takvi lideri danas trebaju Evropi. Istorija moderne Crne Gore veže se uz Vaše ime. Poziv u NATO biće kruna vašeg djela i vaših napora. Mi želimo da što više država Zapadnog Balkana bude u integracijama, jer je to u zajedničkom interesu", istakao je mađarski premijer.

Đukanović i Orban su posebno naglasili doprinos međuvladine komisije za koordinaciju i razvoj ekonomske i ukupne saradnje. Oni su se složili da mehanizam 16+1, čiji se Samit po prvi put održava u Kini, kao i Berlinski proces, doprinose jačanju ne samo regionalne, već i bilateralne saradnje između država članica.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, rekao je za TVCG  da je Crna Gora ispunila sve zahtjeve za članstvo u NATO i da bi bilo neprihvatljivo da ne dobije pozivnicu na Samitu u Briselu. Članstvo Crne Gore je i pitanje stabilnosti regiona, naglašava Sijarto.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније