Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 10. 2015. 22:59   >>  22:49 5

SPREMNI ZA DIJALOG

GO DPS: Članstvo u NATO apsolutni prioritet

Glavni odbor Demokratske partije socijalista najoštrije je osudio nedemokratske proteste u organizaciji Demokratskog fronta, koji su bili praćeni nasilnim pokušajem zauzimanja institucija sistema kao i pokušajem poništavanja izborne volje građana. Takođe, Glavni odbor je afrimisao iskazanu demokratsku zrelost crnogorskog društva, kao i sposobnost institucija sistema da u potpunosti zaštite dostignute tekovine demokratskog razvoja Crne Gore, počev od nezavisnosti, stabilnosti i Ustavom zagarantovanih prava i sloboda svih građana, saopšteno je nakon sjednice kojom je predsjedavao predsjednik partije Milo Đukanović.

“DPS pozdravlja odgovornost i profesionalnost struktura bezbjednosti Crne Gore i očekuje od drugih nadležnih državnih organa da odgovorno i ažurno istraže sve elemente pokušaja nasilne promjene ustavnog poretka”, navodi se u saopštenju. 

DPS smatra da apsolutni prioritet državne politike ostaje dobijanje pozivnice za članstvo u NATO i poziva sve ostale političke i društvene subjekte, koji dijele ovo stanovište, da daju svoj puni doprinos njegovom ispunjavanju.

“Polazeći od okolnosti da je ovo posljednja godina mandata aktuelnog saziva Skupštine i Vlade Crne Gore, DPS je spremna da, od dana sticanja pozivnice za članstvo u NATO, prihvati bilo koji termin za održavanje parlamentarnih izbora, koji će biti izraz najšireg mogućeg parlamentarnog konsenzusa”, saopšteno je sa sjednice Glavnog odbora te partije.   

DPS, kako se navodi, izražava punu spremnost za traženje političkog rješenja za prevazilaženje postojeće situacije, isključivo u institucijama sistema Crne Gore.

“Iako su svi dosadašnji izborni procesi u Crnoj Gori, kroz monitoring svih relevantnih međunarodnih organizacija, ocijenjivani kao uspješni, fer i demokratski, te da odražvaju slobodno izraženu volju građana, i dalje se zadržava sumnja kod pojedinih političkih struktura u njihovu regularnost. Kao najodgovorniji i najsnažniji činilac u crnogorskom političkom društvu, DPS je spremna  za vođenje širokog dijaloga, koji će dovesti do većeg stepena povjerenja kod svih učesnika izbora u ishode budućih izbornih procesa”, navodi se u saopštenju.

Na današnoj sjednici, Glavni odbor DPS je, shodno statutarnoj obavezi, razmatrao rezultate realizacije izbornog programa partije u 2015. godini  i konstatovao da se taj posao odvija dobrom dinamikom.

“Činjenice da se naše društvo nalazi na svega nekoliko sedmica od očekivanog poziva za punopravno članstvo u NATO i da je otvoreno 20 pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom, ubjedljivo svjedoče o uspjehu državne politike. Pored toga, ekonomski rast od preko 4 posto, početak realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore – autoput Bar-Boljare, vrlo izvjesni početak gradnje drugog bloka TE, efikasna izgradnja turističkih kapaciteta na primorju, čine dobar temelj za dinamičan nastavak ekonomskog razvoja i povećanje kvaliteta života svih građana Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Glavni odbor je podržao strategiju koja podrazumijeva reformu penzionog sistema, kao i bolju regulaciju tržišta rada, koja u konačnom treba da doprinese većoj zaposlenosti u Crnoj Gori. Zaključeno je da svi subjekti koji se bave socijalnom zaštitom i brigom o ranjivim kategorijama društva moraju imati dodatni senzibilitet za one kojima je pomoć potrebna, posebno u vrijeme ekonomskih kriza koje neminovno, kao i sve ostale države, potresaju i Crnu Goru.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније