Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 10. 2015. 08:41 >> 08:45
22

LUTOVAC UBIJEĐEN

Beograd nije protiv Đukanovića

Odnosi Srbije sa Crnom Gorom najviše su unaprijeđeni na retoričkom planu, kaže Zoran Lutovac, bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori.

 

Prema njegovom mišljenju, tako unaprijeđeni odnosi, nažalost, počivaju na ličnim odnosima lidera najvećih stranaka u obje države, a ne na nekim ozbiljnim temeljima međudržavne saradnje.

On je rekao da odnosi Srbije i Crne Gore ne bi trebalo da zavise od toga ko je na vlasti u Beogradu ili Podgorici.

"Ti odnosi moraju biti građeni na stabilnoj svestranoj saradnji koja ne zavisi od personalnih promjena. Čini se da polako preovlađuje takav stav među svim relevantnim akterima u obje zemlje", kaže za Danas Zoran Lutovac, bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori, odgovarajući na pitanje kako bi na odnose dvije zemlje koji su unaprijeđeni posljednjih nekoliko godina, mogla da utiče eventualan promjena vlasti u Podgorici.

On kaže da se niko, izuzev nekoliko vanparlamentarnih stranaka u Srbiji, nije izričito izjasnio da bi mu odgovaralo da dođe do smjene vlasti u Crnoj Gori.

"Predsjednik Vlade i predsjednik države imaju veoma dobre lične odnose sa Đukanovićem, dok ostali, na osnovu onog što se moglo čuti, ne žele da se svrstavaju, i načelno osuđuju nasilje", ocjenjuje Lutovac.

Na pitanje da li su realne i istinite tvrdnje da Rusiji odgovara silazak sa vlasti premijera Crne Gore Mila Đukanovića, s obzirom na to da je njegov plan da Crna Gora uđe u NATO, Lutovac odgovara da Rusija svakako ne bi željela da Crna Gora uđe u NATO, ali doskora nije bila posebno zainteresovana da to pokuša da spriječi.

Upitan koliko loši odnosi u vladajućoj koaliciji mogu da utiču da se vlast sama od sebe pritisnuta protestima uruši, on kaže da su odnose u vladajućoj koaliciji najbolje opisali i vidljivim učinili funkcioneri dvije najjače stranke koalicije.

"SDP tvrdi da je DPS uticao na to da se njihova stranka podijeli i odbio zahtjev SDP-a da zamijeni ministre u Vladi koji su napustili stranku - te su obznanili da zbog toga uskraćuju podršku Vladi u parlamentu, ali i to da će ostati u njoj samo do poziva za članstvo u NATO. Na drugoj strani, DPS tvrdi da je SDP izgubio važnost koju je imao i da više ne može igrati ulogu 'jezička na vagi' jer postoje druge stranke u opoziciji koje mogu zauzet njeno mjesto. Dakle, među glavnim koalicionim partnerima nema povjerenja, razmijenjene su teške riječi i takvo stanje sigurno ne ide u prilog stabilnosti Vlade", zaključuje Lutovac.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније