Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 09. 2015. 18:03 >> 23:02
158

POSTAVILI ŠATORE

Ne idu bez prelazne vlade

Demokratski front (DF) zatražio je na večerašnjem protestu ispred zgrade Skupštine Crne Gore pad aktuelne, što bi bio neophodan uslov za formiranje nove, prelazne vlade. Na protestu je, prema različitim izvorima bilo od 2 do 3 hiljade ljudi, a organizatori su najavili da će okupljanja trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi. U parku preko puta Skupštine i na ulici pored Centralne banke već su montirani šatori za demonstrante koji će noć provesti u Podgorici.

Strahinja Bulajić, u ime DF-a, kazao je da taj politički savez traži "pad Vlade kao neophodan preduslov za novu prelaznu vladu s ciljem stvaranja uslova za demokratske i poštene izbore".

"Drugi zahtjev je potpuna implementacija izbornog zakonodavstva, elektronska identifikacija birača, prečišćen birački spisak, kontrola svih resursa i ravnopravan tretman na Javnom servisu", rekao je Bulajić, navodeći da će na platou ispred parlamenta ostati do ispunjenja njihovih, kako kaže, legitimnih zahtjeva.

On je ostale opozicione lidere pozvao da preispitaju svoju odluku o neučestvovanju na protestima koje organizuje DF.

Predrag Bulatović (DF) poručio je da "potpuna sloboda počinje noćas".

"Jer se borimo da Crna Gora prvi put na slobodnim izborima dobije Vladu. Nakon referendumskih skupova ovo je najveći skup u Crnoj Gori. Dovoljno je samo nekoliko večeri i ostvarićemo svoje ciljeve", rekao je Bulatović.

Navodeći kako će ovaj dan u istoriju ući "kao početak pada zadnjeg diktatora u Evropi", poslanik DF-a Janko Vučinić poručio je da premijer mora da ode.

"Sve njih je zajedno ulica donijela i ona ih mora odnijeti", rekao je Vučinić, navodeći da ne žele da žive u privatnoj državi.

Navodeći kako "ovo nije borba DF-a, već cijele Crne Gore", Branko Radulović (DF) rekao je da je uz taj politički savez "narod koji ne ljubi lance".

"Svako ko ima petlju je sa nama. Samo ulicom ćemo natjerati skupštinu da izabere slobodnu Vladu. Kakvi Kuljača i 'muljača'. Maroviću, Gvozdenoviću, Đukanoviću vratite pare", poručio je Radulović.

Funkcioner DF-a Koča Pavlović poručio je da više neće dozvoliti da se, kako je rekao, izbori u Crnoj Gori kradu. Kazao je da su odlučili da od Crne Gore prave slobodnu državu, i da organizuju slobodne izbore.

Vojo Vuletić, u ime Partije udruženih penzionera i invalida (PUPI), kazao je da su svi osiromašili, te da se samo vlast "baškari u bogatstvu".

"Kucnuo je čas da kažemo: 'Dosta ste nas krali'. Mi građani hoćemo slobodnu Crnu Goru. Hoćemo poštenu državu", rekao je Vuletić.

Lider Demokratske narodne partije (DNP), Milan Knežević, kazao je da nije uspjela namjera vlasti da zaustavi dolazak građana na proteste. On je poručio da se neće razići sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Knežević je kazao i da mu je drago što su na protest došli pripadnici svih naroda u Crnoj Gori.

Lider PzP-a, Nebojša Medojević, ocijenio je da se narod ponovo ujedinio. Kazao je da je došlo vrijeme da se "izborimo za fer izbore bez krađa i pritisaka".

"Ko je na protestu taj je opozicija. Želimo da svakog dana dođe neko iz opozicije. Ova država je brutalno opljačkana", rekao je Medojević, koji je još jednom pozvao sve kolege iz opozicije da se pridruže: "Ko hoće da bude slobodan taj mora da bude na protestima".

Lider Nove, Andrija Mandić, kazao je da će ispred parlamenta ostati da se izbore za slobodnu Crnu Goru. On je rekao da nema nikakvog nasilja i rušenja, te da "policajci moraju da budu sa nama".

"Nećemo vlast sa ulice, već na izborima. Ali nećemo više niko da nas krade. Branili smo mnogo toga. Nema više da se brani, ima da se osvaja", poručio je Mandić.

Protestu su prisustvovali lider SNP-a, Srđan Milić, poslanica te partije Snežana Jonica, kao i nezavisni poslanici Mladen Bojanić, Obrad Gojković i Novica Stanić.

Podsjećamo, na proteste su organizovano nakon 14 sati krenuli građani iz Nikšića, Berana, Pljevalja, Bijelog Polja, Andrijevice, Herceg Novog...Ranije danas, po gradu su, kako javljaju reporteri Portala RTCG, bile raspoređene jake policijske snage.

Policija je raspoređena ispred svih državnih institucija, i ambasada. Kao što se može vidjeti na našim fotografijama, građani dominantno nose zastave Srbije, a pjevaju se i četničke pjesme.

Ispred Skupštine bila je i grupa mladića iz Bara, koja je nosila srpske zastave i pjevala četničke pjesme. 

Policija je saobraćaj u centru Podgorice zatvorila u 14 sati, te nije moguće vozilom proći Bulevarom Stanka Dragojevića, dijelom Bulevara Svetog Petra Cetinjskog (od raskrsnice sa ulicom Jovana Tomaševića do raskrsnice sa ulicom Bratstva i jedinstva), Ulicom Slobode i Ulicom Kralja Nikole (do raskrnice sa ulicom Oktobarske revolucije).

U Upravi policije su dodali da shodno potrebi i procjenama, moće do zatvoranja i drugih ulica u Podgorici.

Kako su najavili organizatori, ispred Skupštine postaviće oko 1000 šatora. Saopštili su i da je organizacija protesta koštala oko 50.000 eura. Najavljeno je i da će policija snimati proteste.

"Policijski službenici će sa snimanjem javnog okupljanja, sa mjestom održavanja preko puta Skupštine Crne Gore u Podgorici (dio Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i park), otpočeti u nedjelju, 27. septembra 2015. godine, sa početkom snimanja u 17 časova, do vremena završetka javnog okupljanja", najavljeno je iz Uprave policije.

FOTO galeriju možete pogledati ispod "Povezanih vijesti"

 

Пратите нас на

Коментари158

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније