Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 04. 2013. 12:47 >> 09:25
4

SUMNJA U USTAVNI SUD

Krivokapić: Opozicija bi nesmjenjivu vlast

Usvajanje posebnog zakona kojim bi se poništili rezultati predsjedničkih izbora, što traži opozicija, bilo bi presedan koji bi ukinuo smjenjivost vlasti u Crnoj Gori, kazao je danas u Budvi, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Krivokapić je kazao da zahtjeve sa subotnjeg protestnog skupa opozicije vidi „kao dio političkog razvoja nakon predsjedničkih izbora“.

 „Nijesam još dobio prijedlog zakona koji je bio osnov da se odredim. Suštinski, mislim da bi se time uveo presedan koji bi ukinuo smjenjivost vlasti u Crnoj Gori. Ako bi se usvojio takav presedan da parlamentarna većina može poništavati rezultate izbora, nikad ne bi došlo do smjene vlasti u Crnoj Gori“, kazao je Krivokapić.

Krivokapić kaže da taj zakon „izlazi iz osnovnih demokratskih principa i bio bi prvenstveno na štetu opozicije“.

Na pitanje da li će 20. maja prisustvovati inauguraciji predsjednika države Filipa Vujanovića, Krivokapić je odgovorio da mu je sada prioritet da Parlament „uđe u normalan rad“.

„Očekujem da se sa kolegama iz opozicije nađemo na Kolegijumu, a potom na premijerskom satu. Imamo u goste zajednički Parlamentarni odbor, a to su Evropski i crnogorski parlament, koji posljednji put zasijeda u ovom sastavu EP u Crnoj Gori. I to je prilika da i na toj evropskoj sceni koja će biti u Crnoj Gori razmijenimo stavove, a onda ćemo raditi do 20. maja i, po Ustavu,predsjednik se zaklinje pred Skupštinom“.

Komentarišući bojkot Demokratskog fronta, Krivokapić je kazao da je „to neka pauza u radu“.

„Ne želim to da vidim kao bojkot. Mislim da je to traženje pravog odgovora na nešto što predstavnici tog saveza doživljavaju kao neustavno i nezakonito. Postoje opravdane sumnje u odluke Ustavnog suda, ali moramo se učiti da poštujemo institucije, a da se političkim i pravnim sredstvima trudimo da to izmijenimo. Biće prilike da se to uradi izmjenom Ustava i kroz kadrovsku odgovornost. Institucija vas ne štiti od pogrešnih odluka, ali se one moraju poštovati dok se ne izmijene. Pojedinci koji nijesu u stanju da odbrane autoritet svojih institucija imaće odgovornost i sad je prilika da se izmjenama Ustava i to dovede u red“, kazao je predsjednik parlamenta i Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić.  

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније