Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 08. 2015. 12:30   >>  12:21 2

KOCIJANČIĆ PORUČILA

Fokusirati se na prioritete u pregovorima

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost, Maja Kocijančić, kazala je da je bivši funkcioner EU, Štefan File, uspješno okončao mandat i negirala navode da je smijenjen zbog miješanja u unutrašnja pitanja država Zapadnog Balkana.

Ona je poručila da bi crnogorska Vlada, ali i mediji, trebalo bi da se fokusiraju na ključne prioritete u oblasti vladavine prava u procesu pristupanja EU.

„File je bio komesar za evropsku susjedsku politiku i proširenje u prethodnoj Komisiji, čiji je petogodišnji mandat istekao 31. oktobra 2014. godine. File je uspješno okončao svoj mandat u punom trajanju“, kazala je Kocijančić agenciji MINA.

Ona je podsjetila da je upravo u tom periodu Crna Gora otvorila pristupne pregovore sa EU, na osnovu preporuke Komisije.

„Navodi sadržani u Vašim pitanjima su stoga netačni i neistiniti“, kazala je Kocijančić, odgovarajući i na pitanje da li je File preko crnogorskog ministra spoljnih poslova, Igora Lukšića, pokušao da, kako su prenijeli mediji, uredi Balkan kroz ideju „zapadnobalkanska šestorka plus dva“.

Inicijativa ZB-6, kako je objasnila, predstavlja forum Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

„Ta neformalna inicijativa ima za cilj da podrži te zemlje na pojedinačnom putu svake od njih ka članstvu u EU, kao i da pruži politički okvir za regionalnu saradnju. Dodatna vrijednost ove inicijative proizilazi iz sličnosti izazova i ciljeva sa kojima se suočava cijeli region, ne samo u kontekstu procesa pristupanja EU“, rekla je Kocijančić.

Ta inicijativa, kako je dodala, od samog početka i sada, komplementarna je evropskoj perspektivi regiona, ali nije njena zamjena.

„Logika EU nije da se gleda u prošlost, već da se gleda u budućnost i bez obzira na to ko ili zašto je predložio, ZB6 po zasluzi predstavlja veoma vrijednu i uspješnu inicijativu“, poručila je Kocijančić.

Ona je naglasila da je Crna Gora država kandidat koja napreduje u pregovorima za članstvo u EU.

„Očekujemo od Crne Gore i njene Vlade da se fokusira na ključne prioritete u oblasti vladavine prava, naročito kada je u pitanju ostvarivanje opipljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno u ovom trenutku kada Evropska komisija radi na finalizaciji Izvještaja o napretku“, poručila je Kocijančić.

U EU se, kako je rekla, nadaju napretku u praksi.

Kocijančić je kazala da je cilj zajednički, a to je da Crna Gora bude što spremnija za punopravno članstvo u EU.

„Naša Delegacija u Podgorici je fokusirana na ove napore, uz punu podršku Brisela. Ti napori bi takođe trebalo da budu u fokusu medija“, zaključila je Kocijančić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније