Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

13. 08. 2023. 07:50 >> 09:49
1
Čitaj mi:

REKONSTRUKCIJA ROBNE KUĆE

"Podgoričanka" strpljivo čeka bolje dane

Građani i brojne organizacije uskoro će sa Glavnim gradom tražiti najbolje rješenje za budućnost objekta nekadašnje robne kuće u centru Podgorice, saopšteno je iz gradske uprave za Portal RTCG. Akcije čišćenja već su počele i, kako kažu, u narednom periodu očekuje se interesovanje investitora. Sonja Dragović, istraživačica politika urbanog razvoja i doktorantkinja na Univerzitetskom institutu u Lisabonu, za Javni servis ocjenjuje da je dobro što je "Podgoričanka" dočekala rekonstrukciju i što sad razgovaramo o tome, a ne o privatizaciji i rušenju. Smatra da bi bilo dobro da nekada popularna robna kuća postane objekat javne namjene, otvoren za zajednicu i dostupan svima.

Nedavno su gradska preduzeća očistila prostor nekadašnje robne kuće i to je prvi korak gradske uprave u pravcu valorizacije važnog potencijala u centru Podgorice, na površini od preko 3.800 metara kvadratnih.

"Prostor je u najvećem dijelu očišćen i ubrzo će biti realizovana još jedna akcija, kojom će biti završeno čišćenje kompletnog prostora. Već nakon prve akcije, Agencija za stanovanje Glavnog grada postavila zaštitne rešetke, tako da je prostor obezbijeđen", kazali su nam iz Glavnog grada.

Dragovićeva ističe da je ohrabrujuće što postoji volja da ova centralno pozicionirana zgrada u gradu bude obnovljena.

"Nadam se da se gradska uprava neće kloniti aktivne i odgovorne uloge u tom procesu jer mislim da bi javna namjena, sa polivalentnim prostorima i kulturnim i obrazovnim sadržajima koji bi služili razvoju i povezivanju lokalne zajednice, bila najbolje rješenje. Čak i u našem bliskom okruženju postoje zanimljivi modeli upravljanja objektima u javnom vlasništvu, koji se oslanjaju na saradnju lokalne uprave za lokalnom zajednicom i čiji primarni cilj nije profit, već osnaživanje zajednice i zajedničkih modela upravljanja javnim resursima", kaže sagovornica Portala RTCG.

Podsjeća da javnih rasprava i tribina, kada je u pitanju rekonstrukcija ovog objekta, do sada nije bilo.

"Prethodna lokalna uprava je uporno odbijala dijalog sa zainteresovanom javnošću, a prostor centra grada je zapušten i, posljedično, napušten. Ovaj uvid bi sam po sebi mogao da bude dovoljan argument za otvaranje šireg društvenog i stručnog dijaloga o budućnosti centra Podgorice i objekata koji se nalaze u ovom zahvatu. Nadam se da će se to i desiti - na potezu je gradska uprava, koja bi morala biti facilitator u tom procesu", ocjenjuje Dragovićeva.

Što se tiče uticaja koji će rekonstruisana zgrada imati na život i živost centra grada, to će, dodaje ona, prije svega zavisiti od namjene.

"Mislim da bi interaktivan višenamjenski prostor, okrenut potrebama zajednice, mogao da ima višestruko pozitivan uticaj. Isto tako, mislim da bi bila velika greška pretvoriti 'Podgoričanku' u još jednu privatizovanu, komercijalnu zgradu."

Bez automobila za kvalitetniji centar

Dragovićeva poručuje i da bi zatvaranje centra grada za saobraćaj doprinijelo kvalitetu ovog prostora. Podsjeća na istraživanje "Bolji saobraćaj, bolji grad", koje je sprovela 2018. godine u okviru projekta organizacije "Biciklo.me", a u kojem je značajna većina ispitanika podržavala tu ideju.

"Izmještanjem motorizovanog saobraćaja iz centra bio bi otvoren prostor za niz drugih mogućnosti, a onda bi se kroz eksperimentalne i privremene namjene moglo doći do dobrih trajnijih rješenja. Bilo bi dobro pozabaviti se i zgradom 'Beko' i nekadašnjim atomskim skloništem - sve je to značajno i zanimljivo prostorno nasljeđe koje je do sada zanemarivano, i o čijoj bi budućnosti trebalo konačno pokrenuti razgovor", zaključuje naša sagovornica.

Vlasnik zgrade u kojoj su nekada poslovale "Robne kuće Beograd" bilo je beogradsko akcionarsko društvo "Projmetal". Nakon više od 17 godina suđenja, presudom Osnovnog suda, Glavni grad je 2019. postao vlasnik objekta u Ulici slobode.

Prostor je godinama bio na meti vandala. Prozori na zgradi su polomljeni, kao i ulazi, a ukradeni su čak i elektro kablovi...

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније