Žabljak
Umjereno oblačno
10.5 °C
Pljevlja
Vedro
14.8 °C
Herceg Novi
Vedro
25.7 °C
Nikšić
Vedro
22.1 °C
Cetinje
Vedro
30.8 °C
Bar
Vedro
31.5 °C
Podgorica
Vedro
29.3 °C
Ulcinj
Pretežno vedro
24.5 °C
Kolašin
Vedro
15.0 °C

Izoštreno

SNIJEŽNI FEBRUAR 04. 02. 2019. 15:13   >>  14:44 6

SNIJEŽNI FEBRUAR

N. Šofranac: Adio Mati, Welcome Ore

Februar je mjesec svjetskih prvenstava u Alpskom i Nordijskom skijanju. U Oreu je sve spremno za spektakl, u Zefeldu se sprema. Ali, Nikenen nas je preduhitrio.

Mati Nikenen je ski skokove učinio drugačijim,jednako kao Borg tenis,promjenio ga za sva vremena,on je bio taj brend,taj Golden boy koji se čekao da okupi mase. I sad bi trebao jedan Nikenen da prodrma sve,iako asova ne fali,evo juče je Stoh ostvario 32.pobjedu, nije to daleko od Matijevih 46, Kobajaši i on prave neke nove rekorde, ali daleko je to od narodnih masa.

Matija sam prvi put gledao na famoznoj Novogodišnjij turneji 1981, nisam bio bio ni svjestan koliko je bio mlad tada,dok se borio za pobjedu sa Horstom Bulauom,Arminom Koglerom i ostalima,a još nije imao ni 18 godina. Već naredne godine postao je prvak svijeta na velikoj skakaonici i to u kakvom stilu,zvijezda je definitivno rođena,Finci su lansirali to čudo od djeteta o kojem se pričalo uveliko. Tada se pojavljuje i njegov antipod,taj vječni rival koji je morao biti takođe fenomen,jer obično zlatna ere iznjedri paralelno najveće asove.Bio je to Jens Vajsflog iz zatvorenog DDR-a, ledeni šampion sa brkovima,a mlad kao i Mati.

U sezoni 1982/83 dali su život jednom od najvećih duela u sportu,koji može da se poredi sa borbom Prosta i Sene u Formuli 1 1988.godine,ili trke do posljednjeg boda Janice i Anje Person 2005, ili sa duelima Luisa i Džonsona u sprintu, Karpova i Kasparova u šahu. Takav dualizam i takvo smjenjivanje na vrhu dvojice tinejdžera potpuno je diglo ovaj sport u svijetu,a svjetski kup otišao je u ruke Vajsfloga,koji je predstavljan kao mračni šampion iz zemlje tajni i zidova,u odnosu na miljenika narodnih masa,šampiona dječjeg lica i potpuno ekstrovertnog kakav je bio Mati. Godinama je ta bitka trajala,u Sarajevu 1984,na našoj velikoj Olimpijadi,Vajsflog je slavio ispred Matija na maloj,ali Mati ispred njega na velikoj skakaonici na Igmanu,gdje se ginulo za slobodu. Uzeo mu je tada i veliki globus, 4 puta je Nikenen osvojio svjetski kup,mogao je i više s obzirom na talenat,ali nakon Vajsfloga pojavili su se i novi veliki rivali,Čeh Pavel Ploc,Austrijanci Fetori i Felder,Norvežani Opas i Jonsen,kao i njegovi drugovi Pujkonen,Suorsa,Ari Peka Nikola.. Ne samo skokovi već i letovi postaju svjetski hit,Nikenen je više puta u Kulmu i na Planici obarao rekord,otimao se sa Plocom,Debelakom,Opasom,dok nakon Fijasovih 194 metra ga nisu zaledili,zamislite zbog rizika da se ode predaleko,a danas se ide debelo preko 250.

Njegov talenat je eksplodirao totalno na Olimpijadi 1988 u Kalgariju,u Kanadskoj bespući,na skakaonici izrešetanoj vjetrom. Ali,te godine Mati je bio u top formi,osvojio je četvrti put Novogodišnju turneju,ali najmoćnije ikad,za dlaku je izgubio Oberzdorf od Ploca,a onda pobjedio silno na tri naredne skakaonice,kako je bio blizu da postane prvi osvajač gren slema,i kako bi to bilo pravedno. Dominirao je potpuno i u svjetskom kupu,a u Kalgariju od prvog treninga daleko ispred svih. Osvojio je sva tri zlata,ekipno je vodio Finsku do trijumfa baš ispred Jugoslavije( Ulaga,Tepeš,Debelak i Zupan),na velikoj je napravio najveću razliku ikad(Debelak bronza),i sa pet Olimpijskih medalja ispisao istoriju za sva vremena.Proglašen je počasnim građaninom Kalgarija,prvom zvijezdom Igara ispred Tombe i Katarine Vit,a njegov lik nalazi se na tamošnjoj poštanskoj marki.

Nije još imao ni 25 godina,a toliko toga je bilo za njim.Zasitio se poput Bobija Fišera i Bjorna Borga,kruna je bila preteška za njegovu glavu,tražio je slobodu. U sezoni 1988/89 bilo je zapanjujuće kako je bez treninga i često u alkoholisanom stanju znao da pobjedi,kao samo jednom u okviru Novogodišnje,jednom u Harahovu,ali glava mu je bila daleko od tog svjetskog kupa za koji su se borili neki novi likovi, Toma,Lakonen,a jedan ekstavagantni Šveđanin po imenu Jan Boklev skakao sa raširenim skijama,i bio proglašen za ludaka. Već je to bio svijet koji mu nije pripadao,osjećali smo to savršeno mi koji smo navijali za njega.Probao je na domaćem SP u Lahtiju da bljesne,završio je šesti pod reflektorima i rekao da je kraj,u 26.godini. Samo dvije godine kasnije Finci su dobili novog plavokosog princa,nasljednika iz bajke,Tonija Nieminena koji je sa 16 godina osvojio novogodišnju turneju,svjetski kup,i dva zlata i jednu bronzu na Olimpijadi u Albervilu 1992, sve kao Nikenen magične 1988. Baš u Lahtiju 1989, Nikenen je skrenuo pažnju na njega kad je skakao kao predskakač sa 13 godina samo. Ali Toni će kratko trajati,baš kratko. Te 1991/92 su već svi skakali V-stilom,sa raširenim skijama,taj stil je proslavio ali i ugasio Nieminena.

Nikenen je uradio kao Borg. Sa 26 godina je napustio sport koji mu je dao slavu,i ušao u novi život u kojem se nije snašao. Samo što je zaradio puno manje novca od Borga. Slavni teniser je od 1982.godine kad je sa samo 26 godina i 11 gren slem titula ostavio sport,otkrio svijet diskoteka,provoda,biznisa. Nakon duge agonije pronađen je 1989.godine u Milanu pod tabletama,pokušao samoubistvo jer ga je ostavila kontroverzna pjevačica Loredana Berte, sestra Mije Martini. Bio je to vrhunac niza propalih veza i brakova,trošenja novca nemilice. Nikenen sve to nije imao,ali je imao talenat za muziku,i koristio ga još dok se takmičio. A u 90-im godinama njegov rok bend je postao slavan ne samo u Finskoj,više puta su ulazili u Američki i Britanski top 50, što je fantastično,imali puno autentičnih hitova,iako se kod nas malo o tome znalo. Ali,baš ta rok karijera je izrazila još više njegove probleme sa alkoholom,o kojima se pričalo već i u finišu karijere. Puno lomova,rastanaka,tri braka,i vječni problemi sa najvoljenijom ženom Pijom,koju je napadao i nožem. Puno puta je bio u zatvoru,i na par godina čak,jedan sunovrat koji nije imao kraj. Kada je Jens Vajsflog stigao u Budvu u smiraj ljeta 2012.godine, išao sam da ga intervjuišem,jer bila je to strašna prilika da saznam nešto novo o Matiju. Vajsflog je inače trajao znatno duže,vodio bitke i sa Tomom,pa sa Goldbergerom i Bredesenom,kojeg je savladao na Olimpijadi 1994, mega karijera. Pričao mi je tada o svemu,najviše o tome kako je morao da radi tri put više da bi pobjedio Matija,o tim nezaboravnim duelima u planinama gdje su se stalno srijetali,gledali u oči,ali nisu uopšte pričali,zbog jezičke barijere,kako reče. Kao u filmu. A za njegove velike probleme krivicu je svalio na alkohol s kojim bezbroj Finaca ima probleme,zbog ledene klime,vječnih noći i zima. Ali resspekt se osjećao u svakoj rečenici,niko ne zna tačno veličinu jednog šampiona koliko njegov najveći rival,onaj koji je krvario da bi ga za pola boda nadmašio na Olimpu ovog sporta.

Mati Nikenen nas je sinoć napustio,daleko od mećave Oberzdorfa gdje se i sam toliko puta radovao. Njegov dječački osmijeh, njegovih 46 pobjeda koje je samo Šlirencauer nadmašio sa 53, njegovi rekordi,globusi i medalje,ostaju ugaoni kamen ski skokova i mit koji će inspirisati nove ljude ptice,kao što je danas Kobajaši. Mati je bio prvi i najveći.

U Oreu je večeras svečano otvaranje,a sjutra kreće parada medalja. Fantastično prvenstvo u Skandinaviji,sa puno sjećanja na 2007 i davnu 1954, sa puno istinskih asova koji žele da krunišu karijere. Prikazujući nedavno slalom iz Orea 1979.godine, podsjetili smo se tog nedostižnog maestralnog Stenmarka koji je dobijao redovno sa sekundu ili dvije prednosti,ali drugi je bio Amerikanac Fil Mer koji će mu s novim bodovanjem uzeti tri svjetska kupa u nizu 1981-1983, a treći četvorostruki osvajač globusa Italijan Gustavo Teni, vladar u periodu 1971-1975, prije Stenmarka. Deset velikih globusa na jednom podijumu tada,epohalno. Teniju je to bio i posljednji podijum u karijeri,iako je imao jedva 28 godina,već je bio istrošen,i nakon Lejk Plesida 1980 se povukao. Italijan je napravio revoluciju u slalomu i veleslalomu ranih 70-ih,sa 18 je već pobjedio,a od 1971.godine vladao,prekinuo ga je samo za dlaku 1974.godine njegov zemljak Pjero Gros,ali i tada je Teni osvojio dva zlata na SP. Toliko je bio silan da je lako pobjeđivao i u novoj disciplini kombinaciji,a postao je opasan i u spustu. Na najslavnijoj stazi planete u Kicbilu 1975.godine je izazvao domaću legendu Franca Klamera i u besomučnoj trci izgubio za jednu stotinku! To je bilo kao u filmu jer do tada su mjerene samo desetinke sekunde,toliko legendaran događaj da je 1981.godine,čim je Teni okončao karijeru snimljen film “Jedna stotinka sekunde”,gdje je igrao sebe samog. Velikan koji je kasnije bio lični trener Alberta Tombe,giganta koji ga je nadmašio,sjećam se veleslaloma u Alta Badiji 1991.godine kad je Tomba izjednačio 24 pobjede Tenija,a otišao je puno dalje, do 50, plus 4 Olimpijske medalje. I jedan takav velikan čekao je sve do Sijera Nevade 1996.godine da osvoji svjetsko zlato,uspio je na Španskom snijegu da osvoji dva,ali dokaz koliko je teško. A Stenmark? Najveći, 86 pobjeda u svjetskom kupu, brojka koja je dugo smatrana vanzemaljskom, tri svjetska kupa u nizu 1976-1978, dok nisu smanjili bodove,pa uveli kombinaciju i superveleslalom da bi mu slomili krila. Vladao je u Garmišu na SP 1978, pa u Šladmingu 1982 ispred Križaja,naravno i na Olimpijadi 1980, dok mu je u Sarajevu zabranjeno zbog navodnog ulaska u profesionalce. U periodu 1978-81 pobjedio je u veleslalomu 14 puta u nizu,nevjerovatno,dok nije njegov pad iskoristio Austrijanac Orlainski.Nakon toga Vencel,pa Fil Mer,a potom Križaj,Đirardeli i na kraju Rok Petrović bili su mu najveći rivali,sve do oproštaja s pobjedom u Americi 1989.godine.

Sve ovo će najbolje pokazati u kakvoj smo sada eri. Tih 86 pobjeda Stenmarka više ne djeluju nestvarno,naprotiv,čeka se da rekord padne i to višestruko. Lindzi Von je stigla još prošle sezone do 82 pobjede,i već niz godinama ima fiks ideju da taj rekord sruši,jer joj nije bilo dosta obaranje ženskog rekorda Ane Mari Mozer Prel, osvajačice 6 svjetskih kupova 1971-1975 i 1979, Francuskinje koju je skinula s trona Njemica Rozi Mitermajer 1976, majka Feliksa Nojrojtera,današnjeg asa na zalasku. Lindzi je došla tako blizu,ali teške povrede koje su joj iskidale veliku karijeru su je natjerale da odustane od velikog sna, nastupiće sada na SP u Oreu i reći zbogom. Već sjutra u 12.30 prenosimo super veleslalom,pretposljednju trku u karijeri velike Lindzi,nadamo se da je sanirala povredu i da neće doživjeti ono što je doživjela na početku SP u Šladmingu 2013, težak lom i godinu pauze( zlato vladarki te sezone Tini Maze). Baš ta suzoroneća trka u Šladmingu bila je povod za moj prvi ikada tekst na ovom portalu koji danas slavi 6.rođendan.

A Lindzi odavno zna da ima nasljednicu koja će srušiti sve rekorde,pa i njen sve da ga je i postavila sa 87 pobjeda. Mikaela Šifrin je u transu, nestvarno moćna i fokusirana,kao Ledecki u plivanju,rekordi i samo rekordi. Pojavila se krajem 2011.godine i odmah bila treća sa 16 samo,iduće prvakinja svijeta u slalomu i osvajačica slalom globusa sa 17,pa naredne Olimpijska pobjednica,pa opet svjetska,došlo je dotle da pobjeđuje s tri sekunde razlike. A onda se bacila na veleslalom,pa još i na brze discipline,ove godine s lakoćom pobjeđuje u veleslalomu,u Kronplacu sa dvije sekunde viška,a pobjedila je i tri super veleslaloma u nizu! Ima i pobjedu u spustu,a zamislite koliki je onda favorit u kombinaciji. Slavila je već 13 pobjeda ove sezone,a može itekako još,to je suludo,ima 56 u karijeri,može završiti sezonu komotno sa 60, a tek će da napuni 24 godine. Bivši rekord Mozer Prel pada ubrzo,ali i Stenmarka može da stigne za dvije godine,ili najkasnije za tri,ako ostane na ovom nivou. Ma,može da ode na 120 pobjeda,samo ako bude imala volju,a ne da se naglo povuče kao Petra Kronberger 1992,ili Mateja Svet 1990,pa i Tina Maze 2015,a da ne pričamo o Janici 2006.godine sa samo 24. Mikaelu ćemo u vidjetu u lovu na zlato u 4 discipline u Oreu,nikad viđeno,znači počev već od sjutra.

Ali,tu je i Hiršer,još jedan autentični fenomen. Već 68 pobjeda,a tek puni 30, i on može do Stenmarka,iako nema projekciju kao monstruozna Šifrin. I ove sezone dobija u slalomu i veleslalomu besomučno, sjajni Kristofersen opet gubi nemilice od njega,Panturo je digao formu enormno ali opet ne može da ga sruši u tri discipline,dok je mladi Francuz Noel uspio u Vengenu i Kicbilu,ali smo vidjeli veliki Hiršerov revanš u Šladmigu,hramu slaloma. Kakav će to biti duel,slalom kao i uvijek na kraju, Hiršer-Noel,ali ne zaboravljamo Kristofersena,nikad jačeg Panturoa,Olimpijskog pobjednika Mirera,pobjednika Madone Jula,pa sjajnu žirafu Cenhojzerna,ali i leteće Austrijance Švarca,Felera,Hiršbila,pa Lizerua,Melga,Melara..

Dakle,trio koji juri Stenmarka tako izbliza,svi na okupu,zlatna era kao u tenisu,i čak ni to nije sve. Osim Lindzi,baš u Oreu će se oprostiti još jedan enormni šampion i harizmatična ličnost, Norvežanin Lund Aksel Svindal. Od 2005.godine gledamo njegove bravure i pobjede u brzim disciplinama,obilježio je epohu prvo zajedno sa Bodi Milerom,a potom sa zemljakom Jansrudom,osvojio i dva svjetska kupa sada već davnih godina, 2007 i 2009, oba puta bizarno dramatično ispred Benija Rajha. Bio je moćan tih godina i u veleslalomu,uzeo mali globus 2007 Blardoneu,nizao bodove i u kombinaciji. Ali,njegove pobjede u spustu su ostale slavne,beskompromisni skokovi i zavoji,hrabrost koja ga je baš 2016.godine kad je napokon imao Hiršera u šaci koštala užasnog pada u Kicbilu,i opasne operacije. Nije mu to bio jedini težak pad,imao je sličan i krajem 2007.godine u Americi na slavnoj “Zvečarki” kad su mu se borili za život u bolnici. Teški lomovi ali se vraćao i pobjeđivao,slavio je on dva puta i ove sezone,ali su ga nove povrede ubjedile da se oprosti ovdje u Oreu, dakle u srijedu i u subotu biće njegove posljednje trke,a onda će ovaj predivni sport pratiti kao navijač. Ogromna atletska snaga,dok je bio u vezi sa sjajnom Američkom skijašicom Džulijom Mankuzo,vječnim alter egom Lindzi Von, išao je kod nje na Havaje,i tamo su ga Amerikanci uključivali u trke Iron man,triatlon i slično,uvijek je dobijao,nestvarno spreman. Bilo je to početkom ove decenije,sa Džulijom je raskinuo u jesen 2013. Kako bi bilo lijepo da uzme jednu medalju,čini se da bi on to i mogao,prije nego tako rovita “Wonder woman”.

Sudari mitova,lovaca na rekorde,i oproštaj velikih legendi,što nas sve čeka u Švedskoj dolini suza,i uživo na RTCG nakon 12 godina..

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo