Žabljak
Vedro
6.5 °C
Pljevlja
9
-4.2 °C
Herceg Novi
Pretežno vedro
15.1 °C
Nikšić
Vedro
4.6 °C
Cetinje
Pretežno vedro
3.4 °C
Bar
Malo oblačno
16.9 °C
Podgorica
Vedro
12.0 °C
Ulcinj
Malo oblačno
12.0 °C
Kolašin
Pretežno vedro
0.4 °C

Izbori 2020

19. 08. 2020. 06:53   >>  09:23 0

IZBORI 2020.

Ovo su poruke iz prve debate na Radiju Crne Gore

Na Radiju Crne Gore juče je održana prva od četiri debate, uoči parlamentarnih izbora koji su zakazani za 30. avgust. Prenosimo akcente.

Saradnja na lokalnom i državnom nivou nije moguća sa onim partijama, sa kojima Socijaldemokrate nijesu saglasne oko osnovnih principa građanske, evropske, evroatlantske, multinacionalne, multivjerske, sekularne i antifašističke Crne Gore, kazao je kandidat za poslanika Socijaldemokrata, Nikola Zirojević, tokom prve predizborne debate na Radiju Crne Gore. Spremni su za saradnju sa svim onim partijama, koje suštinski, a ne samo formalno baštine navedene vrijednosti i sa kojima dijele, kako navodi Zirojević, viziju razvoja Crne Gore. Socijaldemokrate posebno ističu jačanje državnog aparata i institucija sistema, sa posebnim akcentom na pravosudne organe. Kada je unutrašnja politika u pitanju, SD će se kao i do sada zalagati za politiku dijaloga, a ne politiku sukoba, ali bez ucjena i iskrene volje za kompromisom, poručuje Zirojević.

Govoreći o spoljnoj politici, Zirojević naglašava da je većina ciljeva ostvarena, ostao je onaj, kako dodaje Zirojević, najveći, članstvio u Evropskoj uniji. Osnovno geslo SD-a je da Crna Gora mora biti članica EU. Što se tiče saradnje sa NATO-om potrebno je smatra Zirojević, donošenje nove komunikacione strategije uvažavajući činjenicu da je Crna Gora sada članica Alijanse, i to će, kaže, biti krovni dokument za sprovođenje komunikacionih aktivnosti, čiji je glavni cilj unaprjeđenje percepcije Crne Gore kao članice NATO-a i kroz podizanje opšteg nivoa informisanosti i razumijevanja svih aspekata članstva Crne Gore u NATO-u. Zirojević naglašava da SD smatra veoma važnim usvajanje Strategije spoljne politike Crne Gore, koja je veoma važna za vođenje koordinisane, usklađene spoljne politike svake države, određivanje prioriteta, pojačane odgovornosti svih državnika koji zastupaju državne interese. SD će se zalagati i za jačanje regionalne saradnje, ali ne u smislu stvaranja novih inicijativa koje bi mogle zamijeniti Evropsku uniju, već produbljivanje saradnje na nivoima od zajedničkog interesa koje će nas približiti tom cilju, zaključio je Zirojević.

Nosilac liste Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je poručio da ta stranka smatra da se ne može odvojeno posmatrati unutrašnja i vanjska politika, jer se obje tiču slobodnog građanina, demokratije, vladavine prava. Bošnjačka stranka se zalaže za jačanje institucija demokratije, slobode, pravde i bezbjednosti. Punopravno članstvo Crne Gore u NATO jedan je vrlo važan korak u tom pravcu, istakao je Ibrahimović. Članstvo u NATO-u, Ibrahimović posmatra i kao istorijsku tekovinu i dostignuće Crne Gore na međunarodnom planu. Važno je naglasiti, kaže Ibrahimović, da je u sazivu aktuelne Vlade, Crna Gora otvorila sva pregovaračka poglavlja i na taj način naša država je ostala lider u procesu evropskih integracija. Prioritet Bošnjačke stranke ostaće učlanjenje Crne Gore u EU, sa jasnim ciljem da 2024. godine budemo punopravna članica, zaključio je Ibrahimović.

Kandidat za poslanika Socijaldemokratske partije Bojan Zeković je podsjetio da su ključne društvene promjene u Crnoj Gori počele ulaskom SDP-a u vlast, koje su dovele do državne nezavisnosti, članstva u NATO i odmaklog procesa evropskih integracija. Danas su, smatra Zeković Crnoj Gori neophodne promjene, kao i garancije njene okrenutosti zapadu. Veoma loš rezultat aktuelne vlasti su spori pregovori sa EU, što ima višestruke posljedice za građane od toga da smo ukoliko se uporedimo sa Hrvatskom u doba korone izgubili preko milijardu eura pomoći i još toliko povoljnih kredita, naveo je Zeković. Sve je to, tvrdi Zeković, posljedica odsustva vladavine prava i borbe protiv korupcije. Vladavina prava je od ključnog značaja i za unutrašnju stabilnost i za vanjsku politiku i nastavak integracija, poručuje Zeković. Zaključuje pored vladavine prava, borba protiv organiziovanog kriminala i korupcije moraju biti ključni prioriteti buduće vlasti.

Platforma “Crno na bijelo” nudi novinu u politici i političkom ponašanju i odgovornosti, kaže kandidat za poslanika Mileta Radovanić. Okupila je platforma Crno na bijelo eminentne stručnjake i profesionalce u svim oblastima, koji žele da doprinesu boljitku svih građana, poručio je Radovanić. Vladavina prava i bezkompromisna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, reforma ekonomskog, zdravstvenog i obrazovnog sistema, zaštita životne sredine i princip održivog razvoja su osnovni principi platform Crno na bijelo, naveo je Radovanić. Novina na političkoj sceni Crne Gore je i poinuda za formiranje ekspertske vlade, i jedina je lista koja smatra da bi političari trebali da se povuku u odnosu na eksperte, ističe Radovanić. U prilog tome ide i situacija sa korona viruskom, koja nam je pokazala da struka treba da vodi glavnu riječ, naglašava Radovanić. Govoreći o vanjskoj politici, Radovanić je kazao da koalicija koju predstavlja smatra da sa nacionalnim interesima u toj oblasti nema kompromisa. Članstvo u EU i unaprjeđenje regionalnih odnosa prioriteti su platforme Crno na bijelo, zaključio je Radovanić.

Demokratska partija socijalista je već ostvarila jedan od najznačajnijih spoljopolitičkih priooriteta, a to je članstvo Crne Gore u NATO-u, kazao je kandidat za poslanika te stranke Marko Burić. To učlanjenje je, dodaje Burić, dugoročno osiguralo bezbjednost svih građana, a donijelo je i značajne pogodnosti u ekonomskom smislu. Ostao je primarni spoljnopolitički cilj, učlanjenje Crne Gore u EU. Burić je siguran da će u narednom četvorogodišnjem manddatu Crna Gora biti interno spremna za punopravno članstvo i da se zvanično i formalno naše u društvu najrazvijenijih država Evrope. DPS ostaje snažno i odlučno posvećena jačanju svih institucija u Crnoj Gori, i ima jasnu viziju daljeg razvoja obrazovanja i prilagođavanja savremenom društvu odnosno zahtjevima modernog društva.

Nastojaće DPS, poručuje Burić, dalje da razvija crnogorsko zdravstvo , koje je tokom pandemije covid-19 odgovorilo na jedan pravi način i pokazalo svu snagu zdravstvenog sistema. Nastaviće se sa gradnjom bolnica, klinika i domova zdravlja, obećava Burić.

Ostaje DPS posvećen i jačanju građanskog identiteta, očuvanju mira, stabilnosti i multietničkog sklada, a ta partija je bila svih ovih godina garant očuvanja svih onih različitosti koje nas spajaju. Nastaviće DPS da ravnomjerno razvija svaki kraj Crne Gore, zaključio je Burić.

Svi konstituenti koalicije Za budućnost Crne Gore žele da se Crna Gora razvija u svakom smislu , zato su i formirani ekspertski timovi koji će raditi na razvoju ekonomije, industrije, kazao je kandidat za poslanika Dragan Ivanović. Smatra Ivanović da institucije u Crnoj Gori nijesu radile u interesu države i građana Crne Gore. Mnoge institucije imaju vd stanja i neriješene problem, a građani Crne Gore to i te kako osjećaju, pa Ivanović smatra da bi rješavanje tih problema morao biti prioritet. Što se tiče vanjske politike, Ivanović smatra da je Crna Gora imala dobre i loše odluke. Članstvo u EU je prioritet, kaže Ivanović i dodaje da bi naša država već trebala biti članica da je vlast bila odgovornija.

Mir je iznad svakog interesa, cilja i potrebe za koaliciju Mir je naša nacija, kaže kandidat za poslanika Radenko Lacmanović. Mir u čovjeku, znači mir u društvu, a mir u društvu znači mir u državi, poručuje Lacmanović i dodaje da bi se do toga došlo potrebno je da jedni druge bolje razumijemo i ne gledamo kao neprijatelje. Potrebno je da u različitom mišljenju i političkim pogledima shvatimo da svi želimo dobro Crnoj Gori, poručuje Lacmanović. Prioriteti u koaliciji Mir je naša nacija su mladi, žene i osobe sa invaliditetom. Svjedoci smo da se često spočitava Crnoj Gori na nedostatku administrativnih kapaciteta, a veliki broj mladih odlazi iz države jer zbog partijskog zapošljavanja ne mogu da dođu do radnog mjesta, navodi Lacmanović. Mali broj žena je na funkcijama na kojima se odlučuje, a ne prepoznaje se ni potencijal koji imaju osobe sa invaliditetom, kaže Lacmanović. Smatra da bi njihovim angažovanjem nadomjestio se nedostatak administrativnih kapaciteta.

Govoreći o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kandidat za poslanika SD-a Nikola Zirojević je ponovio stav te partije da su oni za razgovore o primjeni, a ne o izmjeni tog akta. SD se zalaže za pravo svih građana da slobodno ispovijedaju svoju vjeru i u tom smislu im država mora pružiti i zaštitu i sve mogućnosti kako bi ostvarili svoje vjerske potrebe, ali moramo biti svjesni i činjenice da u ovoj državi ne smije postojati niko, niti pojedinac niti bilo koja organizacija koja može biti jača od države i biti izvan njenog pravnog sistema kao što je do sada bio slučaj, poručio je Zirojević. Naš mandat je da čuvamo ime Crne Gore, njenu ponosnu istoriju i štitimo sve građane i oko toga su saglasni svi oni kojima Crtna Gora jeste na srcu bez obzira na političke razlike koje svi imamo, naveo je Zirojević. Zaključio je da će o državnoj imovini odlučivati isključivo država i kulturna baština biće dostupna vjerskim zajednicama u skladu sa pozitivnim propisima.

Postojala je potreba o donošenju Zakona o slobodi vjeroispovijesti jer je bilo potrebno bolje urediti određena pitanja u toj oblasti, istakao je nosilac liste Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović. Bilo je dosta praznina, koje su otežavale rad vjerskih zajednica, a ovaj Zakon je pozitivno riješio neke od problema sa kojima su se vjerske zajednice suočavale, naglasio je Ibrahimović. Ostaje žal što se tokom javnih rasprava nije došlo do jednog rješenja koje bi bilo prihvatljivo za sve. Kompromis i razgovor u državi moraju uvijek postojati i to je stav Bošnjačke partije, ali isto tako zalažu se i za jačanje državnih institucija, naveo je Ibrahimović. Zakon o slobodi vjeroispovijesti dozvoljava vjernicima da slobodno ispoljavaju svoju vjeru, a sve vjerske zajednice su ravnopravne, zaključio je Ibrahimović.

Imamo pokušaj jedne vjerske zajednice i jedne partije da se stave iznad okvira države i zakona, kaže kandidat za poslanika SDP-a Bojan Zeković. Da nemamo tako duboko ukorijenjen osjećaj društvene nepravde ne bi se desilo da jedan dio građana pomisli kako je jedna vjerska zajednica moguć nosilac progresivnih promjena u društvu, poručuje Zeković. SDP je na stanovištu da vjerske zajednice uz poštovanje vjerskih sloboda moraju biti u okvirima zakona, a sve ono što je rađeno novcem i donacijama države i građana apsolutno mora biti državna svojina, a mitropolija crnogorsko –primorska mora biti okrenuta interesima države, nikako konfrotirana, zaključio je Zeković.

Crna Gora je sekularna država i to je neupitno, poručuje kandidat za poslanika platforme Crno na bijelo Mileta Radovanić. Vrlo je važno da svaka vjerska zajednica uđe u pravni poredak države, jer će samo na taj način imati jednak tretman, smatra Radovanić. Ovaj zakon je, smatra Radovanić donesen sa jednim ciljem da bude izborni zakon, da podijeli ljude i polarizuje društvo i da onda DPS sa jednom istom pričom i matricom koju slušamo godinama unazad predstavlja sebe kao garant mira i stabilnosti, navodi Radovanić. Poručuje Radovanić da to nije tako i da je jedini garant upravo koalicija koju predstavlja.

Jasno je što su naumili Srpska poravoslavna crkva i prosrpska opozicija u Crnoj Gori i sa partijama koje se predstavljaju kao građanske, a zapravo imaju isti cilj- poništenje nezavisnosti Crne Gore, povratak u srednji vijek, da crkva bude iznad države i da SPC ima povlašćen položaj u odnosu na sve ostale vjerske zajednice, tvrdi kandidat za poslanika DPS-a Marko Burić. DPS je pokazao da je spreman za dogovor i kompromis, čak i više od toga. SPC je pruženu ruku odbila, a na taj način je do kraja razobličena, kaže Burić, najveća obmana kojom se služila SPC tokom protesta da ne daju svetinje. Burić naglašava da nema ni govora ni primisli da neko pokušava da otima nečije svetinje, već SPC ne želi da se registruje u Crnoj Gori kao što je to uradila u Srbiji. U DPS će istrajavati na tome da se zakoni i država Crna Gora moraju poštovati, i sa tim nema kompromisa, ističe Burić.

Zaključuje da će u novom mandate insistirati na primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a povlašćenih nema niti ih može biti.

Kandidat za poslanika koalicije Za budućnost Crne Gore Dragan Ivanović tvrdi da su osim SPC Zakonom o slobodi vjeroispovijesti nezadovoljne i druge vjerske zajednice u Crnoj Gori. Zakon o vjerskim zajednicama treba da postoji, ali za tu koaliciju neprihvatljivi su članovi 61,62,63 I 64, kazao je Ivanović. SPC je navodi Ivanović bila spremna na razgovor , ali ne na onakav kakav je nudio DPS i prijetnje kakve upućuje predsjednik te stranke.

Koalicija Mir je naša nacija podržaće svako rješenje koje SPC postigne sa državom, kazao je kandidat za poslanika te koalicije Radenko Lacmanović, dodajući da se nada da novu vlast neće činiti oni koji su donijeli Zakon o slobodi vjeroispovijesti kako bi lakše i došlo se do dogovora. Donošenju ovog zakona nije predhodio adekvatan dijalog, smatra Lacmanović , dodajući da su u vladajućoj koaliciji imali samo saglasnost oko toga da obesprave SPC. Lacmanović je kazao da se ustavna žalba ne podnosi Ustavnom sudu jer se ne vjeruje toj instituciji koja nije u stanju da izabere predsjednika već ima predsjedavajućeg. Dodaje i da sud u Strazburu nije nadležan da odlučuje ni o jednom zakonu već o povredi pojedinačnih prava koje može proizaći primjenom tog zakona.

Politika dijaloga umjesto politike sukoba osnovno je geslo SD-a, ali bez ucjena I odsustva iskrene volje za kompromisom, koje je negdje obilježilo period iza nas, ponovio je kandidat za poslanika Nikola Zirojević odgovarajući na pitanje o prevazilaženju političkih podjela u Crnoj Gori. SD se zalaže za postizanje šireg konsenzusa oko ključnih pitanja koja su od suštinskog značaja za građane i državu, istakao je Zirojević i dodao da političke konkurente ni u kom slučaju ne smatraju neprijateljima već isključivo konkurentima i ljudima koji misle drugačije. Žali Zirojević što sa druge strane nije tako. SD će se zalagati da Parlament ostane i bude jedino mjesto gdje će se voditi političke borbe trudeći se da što veći broj tih borbi završi međusobnim dogovorom i kompromisom, ali nikako na štetu državnijh interesa, zaključio je Zirojević.

Nosilac liste Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović vjeruje da je politička stabilnost interes svih partija u Crnoj Gori. Parlament je mjesto gdje treba sučeliti mišljenja i argumente u demokratskoj atmosferi uz potpuno uvažavanje svih, kaže Ibrahimović. Bošnjačka stranka će se i dalje zalagati za društveni konsenzus jer je to ispravan odnos prema građanima, zaključio je Ibrahimović.

Da bi se vratila poljuljana politička stabilnost potrebno je sprovesti korjenite promjene, jer je neodgovorna vlast osiromašila i unazadila Crnu Goru, urušila institucije, smatra kandidat za poslanika SDP-a Bojan Zeković, navodeći da je Parlament koji je nekada bio ocijenjen kao najbolja institucija danas sveden, kako kaže , na parlamentarnu karikaturu gdje suštinski nema političkog dijaloga, nema kontrole vlasti. Taj proces promjena moraju da vode građanske, progresivne, državotvorne partije, a ne oni koji pale NATO zastave i žele da od Crne Gore naprave jednonacionalnu ili jednovjersku državu, naglašava Zeković. SDP želi jaku Crnu Goru i neće pristati da pod izgovorom borbe protiv evidentno loše vlasti koja nas zaustavlja na putu evropskih integracija vrati u prošlost i uništi i obesmisli sva strateška dostignuća koja smo postigli, istakao je Zeković. Da bi obezbijedili političku stabilnost neophodna je jaka Crna Gora , a ona može biti jaka kada se obezbijedi bolji kvalitet života građana, zaključio je Zeković.

DPS je kreator poljuljane političke stabilnosti, tvrdi kandidat za poslanika koalicije Crno na bijelo Mileta Radovanić. Neophodna je politička odgovornost, koju koalicija Crno na bijelo nudi, navodi Radovanić. Konačno bi svi trebalo da se bave životnim pitanjima i temama i da se građani rasterete velike prazne političke i populističke priče, navodi Radovanić. Građanima treba obezbijediti osnove za život i ono što im je potrebno uključujući i povećanje plata i minimalne zarade i penzija i svega onoga što će unaprijediti kvalitet života svakog građanina, zaključio je Radovanić.

DPS je jedini garant očuvanja mira i političke i svake druge stabilnosti i zbog toga će pobijediti ubjedljivo na predstojećim izborima, poručuje kandidat za poslanika te stranke Marko Burić. Valjda će opozicija, navodi Burić, iako izražava sumnju, zbog predhodnih političkih trka, shvatiti da većinska Crna Gora želi snažno i odlučno naprijed ka dostizanju evropskih standard u svim oblastima i na svim nivoima. DPS nikada nije i nikada neće biti uzrok nestabilnosti, već je partija koja je uvijek spremna na dijalog, naglašava Burić i dodaje da je jedino pravo mjesto za dijalog parlament i da tu na demokratski način zajedno dođemo do najboljih rješenja za građane i državu.

Koalicija Za budućnost Crne Gore zalagaće se za dijalog jer je on potreban, poručio je kandidat za poslanika Dragan Ivanović. Trudiće se ,tvrdi Ivanović da politička stabilnost bude na visokom nivou uz poštovanje prava manjina. Manjine moraju biti dio garanta stabilnosti navodi Ivanović. Politička stabilnost garant je razvoja države u svim sferama, zaključio je Ivanović.

Koalicija Mir je naša nacija nudiće rješenja, a neće proizvoditi problem, kaže kandidat za poslanika Radenko Lacmanović. Vladavima prava je garant političke, eknomske i svake druge stabilnosti. Koalicija Mir je naša nacija insistiraće na odgovornosti pojedinaca u državnim institucijama, što će, siguran je Lacmanović, doprinijeti političkoj stabilnosti.

Radio Crne Gore organizovaće još tri debate- sučeljavanje nosilaca -kandidata potvrđenih izbornih lista za predstojeće parlamentarne izbore koji će se održati 30.avgusta.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo