Žabljak
Pretežno oblačno
15.0 °C
Pljevlja
Pretežno oblačno
20.9 °C
Herceg Novi
Pretežno oblačno
21.3 °C
Nikšić
Pretežno oblačno
19.9 °C
Cetinje
Pretežno oblačno
19.9 °C
Bar
Umjereno oblačno
23.3 °C
Podgorica
Umjereno oblačno
25.6 °C
Ulcinj
Umjereno oblačno
23.5 °C
Kolašin
Umjereno oblačno
21.6 °C

Hronika

Objavio: B.V.

SKOT SAOPŠTIO 06. 06. 2018. 15:04   >>  09:07 19

SKOT SAOPŠTIO

Ticijano Masu mi rekao da Rusi utiču na DF

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora. Na pitanja tužilaca i odbrane odgovarao je svjedok Brajan Skot.

Bivši operativac CIA-e i jedan od vlasnika bezbjednosne kompanije, Skot je iz kancelarije državnog tužioca SAD-a, ponovio je da ga je o situaciji u Crnoj Gori informisao Ticijano Masu, kao i drugi nezavisni izvori, o kojima nije želio da priča.

On je ponovio da mu je Masu rekao da ruske službe imaju uticaja na DF.

Skot je kazao da mu Džozef Asad nije rekao da radi za DF već za filmskog producenta izraelsko-kanadskog porijekla koji je povezan s Frontom.

Suđenje će biti nastavljeno 13. juna.

Tok suđenja:

17:44 Saslušanje Skota je završeno. Nastavak suđenja je zakazan za 13. jun.

17:40 Optužena Branka Milić kazala je da na osnovu iskaza Skota jasno da je ranije iskorišćen za medijsko spinovanje u Crnoj Gori.

"U ovaj postupak Skot je uveden na nezakonit način", navela je Milić.

17:31 Advokat Jovanović smatra da je svjedok dao ključna odgovora.

"Rekao je da mu je ništa nije nuđeno, kao i da je bilo krivičnog elementa u tom poslu da bi to prijavio nadležnim organima", naveo je Jovanović.

On je kazao da jedino što ga zabrinjava, je činjenica što je svjedok izjavio da dio saznanja crpi iz medijskih izvještaja.

17:24 Advokat Dražen Medojević smatra da je Skot negirao navode iz optužnice.

17:20 Sutkinja Mugoša je oduzela riječ advokatu Krpoviću, jer je, kako je kazala, iznosio lične stavove o NATO-u a ne o iskazu svjedoka.

17:06 Advokat Radosavljević smatra da je Skot pružio dosta informacija.

"Jako je značajno što nam je svjedok ukazao da obrazac sačinjen od FBI-aja nije njegova izjava i da je ona netačna i neprecizna u najbitnijim djelovima", naveo je Radosavljević.

On je ocijenio da se Skotova zvanična izjava različita od bilješki FBI-aja.

"Na tome se ne može graditi predmet. Konkretne saznanja ovog svjedoka odnose se ne na tvrdnje već navode o angažovanju ruskih službi, a to je poteklo od Ticijana Masua", kazao je advokat.

On je dodao da njegov klijent, Milan Knežević, nije imao nikakve veze s kompanijama svjedoka, "niti su se potencijalne usluge odnosile na bilo koga iz Fronta".

16:55 Čađenović je kazao da svjedok u odgovorima pokušao da Asada udalji od kriminalne odgovornosti, posebno u dijelu kada je govore da je usluge tražio filmski producent.

"Svjedok je prećutao da je tražena i primjena mjera zaštite elektronske komunikacije. Izjava koja je u pisanom obliku pročitana svjedoku, snabdjevena i upozorenjima i zakletvom da je dužan da govori istinu, a današanja izjava je usklađena sa nekim drugim. Uprkos tome, svjedok je iznio i razloge zbog kojih je prethodno tražio mjere zaštite tokom svjedočenja, a to se može povezati s njegovim saznanjima da su pripadnici ruske službe povezani s DF-om", kazao je Čađenović.

On je dodao da Skot odbio angažovanje u Crnoj Gori nakon što je dobio informacije iz više izvora o djelovanju ruske službe.

"Na konspirativnost u djelovanju ukazuje i činjenica da o ovakvim uslugama nijesu obaviješteni organi Crne Gore, već je realizaciju tih aktivnosti tražena skriveno od Asada što će se pokazati u nastavku postpuka", naveo je tužilac.

16:44 Upitan zbog čega je pitao Asada da li je kontaktirao crnogorske vlasti povodom svog posla, Skot je kazao da je to uobičajena praksa u njegovoj kompaniji, kada pružaju usluge obezbjeđenja za neku osobu u inostranstvu.

16:43 Skot je kazao da sada zna ko je filmski producent za kojeg je radio Džozef Asad, ali da to nije znao u septembru 2016.

16:34 Sutkinja Mugoša pitala je da je svjedoka da pojasni tvrdnju da mu je Masu rekao da postoje dostupni i nedostupni dokazi o kretanju ruske službe kako bi uticali na izbore u Crnoj Gori.

Skot je kazao da ima eksperte za temu bezbjednosnih pitanja u cijelom svijetu.

"Vjerujem u njihovo mišljenje, ali ono nije Sveto pismo. U slučaju Ticijana Masu, koji mi može dati potrebne informacije o Crnoj Gori za deset minuta, on kao i svi ključni moji saradnici, već je potvrđen kao izvor pouzdanih informacija. Sa Masuom sam razgovorao o mnogo drugih zemalja tog dana i nijesam imao vremena da ga pitam odakle mu informacije o miješanju Rusije i njihovom uticaju na DF", kazao je svjedok.

On je dodao da je nakon razgovorao s Masuom odlučio da ne ulazi u bilo kakav dogovor s Asadom.

"Masu mi je rekao da su izbori u Crnoj Gori zakazani za oktobar".

16:33 Odbrana je završila s ispitivanjem svjedoka.

16:26 "Činjenica da pričam o gospodinu Masuu, je osjetljiva za moju kompaniju. Ali, prisiljen sam da to učinim jer je moja Vlada dala njegove crnogorskim organima. Zbog brige za bezbjednost mojih službenika neće davati nikakve dodatne informacije o zaposlenima u mojoj kompaniji", kazao je Skot.

Sud je uskratio odgovor na pitanje da li je svjedok dobio informacije o Crnoj Gori od Cie.

16:20 Upitan da li bi prijavio bilo koju aktivnost za koju posumnja da je usmjerena protiv SAD-a ili NATO-a, Skot je odgovorio potvrdno.

Odgovarajući na pitanje advokata Miroja Jovanovića da li je u razgovoru s Asadom postajalo elemenata opasnosti po SAD, Skot je kazao da nije.

"Smatram da su razgovori sa FBI privatni i da bi objavljivanje njihovo moglo biti rizični po mene", naveo je Skot.

16:13 Skot je ponovio da mu je informacije o Crnoj Gori dao Ticijano Masu, počasni konzul Malte u našoj zemlji.

Upitan da li je znao ko je na vlasti u Crnoj Gori, kada je kontaktirao s Masuom, Skot je odgovorio odrično.

Skot je kazao da takođe nije znao, prije razgovara s Masuom, s kojim osobama je on blizak u Crnoj Gori.

16:05 "Tema crnogorskih parlamentarnih izbora i angažman Asada u Crnoj Gori tokom tom perioda po prvi put mi je zvanično pomenuta u decembru 2016, od agenta FBI", naveo je Skot.

16:01 Radosavljevića su zanimali detalji o sastancima Skota sa FBI agentima.

15:56 Advokat Radosljavević pitao je Skota kada je pričao s Asadom.

Skot je kazao otprilike da je to bilo u septembru 2016.

"Asada sam poznavao i prije toga", naveo je Skot.

15:54 Katnić je ponovo pitao zašto producentu nije pružio bezbjednosne usluge.

"Kao što sam rekao nekoliko puta - navodi da postoji moguće miješanje Rusije za mene su bili dovoljni", kazao je Skot.

15:33 "Da li je Asad rekao da se sve radi za DF", pitao je Katnić.

Skot je odgovorio da je jasno naznačio šta je tačno iz izvještaja FBI.

"Postoje tačni i netačni djelovi. Nije tačno da mi je Asad rekao da to radi za DF", naveo je Skot.

Katnić je kazao da je Skot saopštio danas da je Asad tražio usluge za filmskog producenta, a juče rekao da je to radio za DF, pa je pitao šta je od toga tačno.

Odbrana tvrdi da tužilaštvo pogrešno interpretira izjavu Skota.

Skot je kazao da je on pomenuo DF, a da je Asad potvrdio da producent sarađuje sa DF-om.

"Vaše (Katnićevo) pitanje je konfuzno. Asad je rekao da radi za producenta koji radi za DF. Moje interne informacije koje smo prikupili, pokazivale su mogućnost miješanje ruske službe u DF. Imajući u vidu prethodno iskustvo s Rusijom koja pokušava da destabilizuje druge države, takvi navodi bili su mi dovoljni da ne želim da se uključim u bilo kakav projekat te vrste. Kada sam kasnije razgovarao s Asadom, kazao sam mu da ne mogu da pomognem. Informacije koje sam imao govorile su da su Rusi možda angažovani s DF-om. Asad mi je rekao da ne radi za DF već za producenta koji radi za DF. Nemam informaciju šta je producent tražio od Asada", kazao je Skot.

On je dodao da mu je Asad kazao da radi kontranadzor i plan evekuacije za producenta.

15:24 Katnić je kazao da je Skot kazao u izjavi FBI da mu je Asad kazao da DF preko filmskog producenta želi da osigura bezbjednosne usluge.

On je pitao svjedoka da li je to tačno.

Skot je kazao da taj dokument FBI neprecizan u više aspekata.

Katnić je bio da li je dio za koji je pitao tačan.

"Ta izjava je neprecizna. Asad nije rekao da ga je kontaktirao DF. Dokument FBI-aja nije moja izjava već bilješke agenata sa nekoliko sastanaka i nekoliko telefonskih razgovora", naveo je Skot.

15:17 Upitan kada je prvi put čuo za DF, Skot je kazao da je to bilo tokom razgovora s Asadom.

15:14 Čađenović je pitao da li su saznanja da su ruske službe povezane s DF-om uticale na njega da ne učestvuje u toj akciji.

Skot je kazao da je prvu informacije o djelovanju ruske službe bili samo navodi.

"Međutim, sami ti navodi da je možda uključena ruska služba u aktivnosti političke partije u državi koja želi u NATO bila je vrlo uticajna da se ne uključim u tu aktivnost sa Asadom u Crnoj Gori", kazao je Skot.

On je dodao da postoje podaci iz medija da nekoliko balkanskih zemalja ispituju mogućnost kretanja novca u vezi s ruskom službom za vrijeme izbora u Crnoj Gori.

"Ti navodi su uticali da ne prihvatim tu ponudu".

15:11 Upitan da li je Džozef Asad pominjao koje su akcije od njega tražene, Skot je kazao da je kontraobavještajni nadzor i evakuacija.

Na dodatno pitanje ko je od Asada to tražio, Skot je saopštio da nema konkretne informacije ko je to tražio.

"Te usluge je trebalo da pruži jednom filmskom producentu za kojeg je radio", naveo je Skot.

15:10 Čađenović je pitao Skota od kojih opasnosti se preduzimaju takve mjere zaštite.

Skot je kazao da spektar prijetnji može biti širok.

"Od lica koje žele da povrijede nekoga koga štitite, pa to ide to sofisticiranijih aktivnosti poput terorističkih organizacija koje planiraju napad", naveo je svjedok.

15:05 Skotu pitanja postavlja tužilac Saša Čađenović.

On je pitao svjedoka šta za njega predstavlja kontraobavještajna zaštita i evekuacija.

"Ne sjećam se da sam to pominjao juče, niti o bilo kakvim aktivnostima koje je eventualno planirao Asad. Zaštitni kontranadzor, utvrđivanje ruta i planiranje evakuacija osnove su svake profesionalne aktivnosti koja se tiče evakuacija. Kada jednog čovjeka ili grupu treba da zaštitite to podrazumijeva nekoliko kategorija", kazao je Skot.

15:04 Suđenje je počelo. 

Prilog: Aleksandra Jovančević

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo