Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 08. 2015. 13:48 >> 13:45

PERIĆ O BRODOGRADILIŠTU

Pokrenuti rad, država da izbjegne "penale"

Treba ozbiljno analizirati zašto je Poreska uprava, kao državna institucija, pokrenula stečaj u Brodogradilištu, a da prethodno nijesu sagledali negativne posljedice, ocijenio je poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić. On je poručio da je Brodogradilište u Bijeloj potrebno što prije staviti u punu funkciju kako bi njegova oprema, mašine i radionice opskrbili brodove koji miruju na dokovima, a za čiji dovršetak remonta je rok istekao prije približno mjesec dana.

“U postojećoj situaciji brodovi su praktično 'zarobljeni' u Bijeloj, a njihovi vlasnici gube ugovorene terete, te je sasvim izvjesno da država po tom osnovu može plaćati 'penale', odnosno odštetne zahtjeve. Što duže bude čekanje brodova na dovršetak remonta to će mogući odštetni zahtjev biti veći, tako da je po državu povoljnije da se umjesto strategije čekanja, Vlada odluči da se za oko 200 radnika poveže staž i isplate zaostale zarade i otpremnine po slovu kolektivnog ugovora”, navodi Perić u saopštenju.

Tačno je, dodaje Perić, da bi takva odluka značila da se moraju pronaći određena sredstva, ali ako ih ne obezbijedi što skorije, Vlada, smatra on, rizikuje da se dođe do “vrtoglavih odštetnih zahtjeva” kompanija vlasnica brodova koji u Brodogradilištu čekaju razvoj situacije.

Naglašava da radnici hoće da rade, i da su se na štrajk odlučili kao na jedini preostali mehanizam zaštite svojih prava, jer su, ističe Perić, pokretanjem stečaja stavljeni pred svršen čin.

“Pitanje koje ostaje za ozbiljnu analizu jeste zašto je Poreska uprava kao državna institucija pokrenula stečaj u privrednom subjektu u većinskom vlasništvu države, a da prethodno sa nadležnim državnim organima nisu sagledane negativne posljedice, među kojima su i odštetni zahtjevi, koje takav korak može uzrokovati. Odnosno, zašto nije izvršena ozbiljna procjena koliko pokretanje stečaja po različitim osnovama može koštati državni budžet i građane, te koliko se u ovoj industrijskoj grani dugoročno može izgubiti radnih mjesta ovakvim potezom. Ostaje i velika dilema kako se došlo do enormnog poreskog duga, ako prema podacima iz januara 2015. od strane Poreske uprave, Brodogradilšte Bijela nije prepoznato kao preduzeće koje se može smatrati među najvećim dužnicima poreza i doprinosa iz i na lična primanja, kao ni najvećim poreskim dužnicima uopšte”, dodaje Perić u saopštenju.

Time je, kako je naveo, otvoren prostor za špekulacije.

“To svakako ostaje prostor koji moraju da ispitaju nadležni državni organi, ali je sada stvar i interesa radnika, ali i države da se što prije nađe rješenje da bi Brodogradilište radilo, jer svaki dan njegove disfunkcije sasvim izvjesno znači značajna finansijska opterećenja za državu po osnovu 'penala' prema ino kompanijama, a teret toga se na kraju prevaljuje na sve poreske obveznike. Stoga je potrebno što prije operacionalizovati sredstva za isplatu potraživanja radnika, kako bi se stekli uslovi za nastavak rada na brodovima i izbjegla mogućnost plaćanja velikih odštetnih zahtjeva”, zaključio je Perić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније