Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business

02. 08. 2015. 23:12   >>  23:04

GAETANO MASARA

CG ulagačima pruža garancije i sigurnost

Zemlje u regionu ne mogu da računaju na napredak bez bliže saradnje sa susjedima i Evropom, ocijenio je direktor General Electrica jugoistočna Evropa (GE SEE), Gaetano Masara, ističući Crnu Goru kao državu sa dobrim regulatornim okvirom za investicije.

Masara je za avgustovsko izdanje Balkan Green Energy News-a kazao da Crna Gora ulagačima pruža adekvatne garancije i sigurnost, a da se istovremeno ne izlaže obavezama koje bi je previše opteretile. 

„Ali, slučaj Srbije je drugačiji. Ta zemlja je u različitoj fazi investicionog ciklusa, jer tek treba da počne implementacija većih projekata energije iz obnovljivih izvora, a podsticaji su potrebni da bi se privukle investicije. Takođe, nivo feed-in tarifa za energiju vjetra je dobar kompromis, jer nije ni previsok niti prenizak“, rekao je Massara koji tržištima za koje je odgovoran upravlja iz kancelarija u Beogradu i Zagrebu.

Prema njegovim riječima, prvi korak koji bi ohrabrio investitore u projekte energije iz obnovljivih izvora u Srbiji bilo bi donošenje podzakonskih akata. 

“Ukoliko se regulativa za energiju iz vjetra, na primjer, uskoro ne usvoji, ugroženo je oko milijardu eura investicija”, upozorio je Masara.

On je dodao da su mnogi investitori uložili velike sume u pripremu projekata vjetroparkova i da osjećaju zamor od pregovora. 

„Prvenstveno mislimo na sporazum o otkupu struje, tipski ugovor između onih koji razvijaju projekte vetroparkova i otkupljivača električne energije, a u Srbiji to je Elektroprivreda (EPS). Takođe još nema uredbe o povlašćenom statusu proizvođača struje i uredbe o mjerama podsticaja“, naveo je Masara.

On procjenjuje da bi izgradnja elektrana na vjetar po kvoti od 500 megavata kapaciteta, na koju se Srbija obavezala po planu povećanja udjela energije iz obnovljivih izvora zaključno sa 2020. godinom, zemlji donijela čistu korist od oko 400 miliona eura tokom 25 godina vijeka trajanja tih postrojenja. 

Prema njegovim riječima, u tu sumu su uračunati porezi i angažovanje domaćih kompanija za izgradnju i održavanje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније