Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 04. 2013. 16:07   >>  16:08 3

CGES UPOZORAVA

KAP može ostati bez struje

Trenutni način rada u Kombinatu aluminijuma predstavlja najveću opasnost za samu fabriku, a najmanji budući poremećaj u snabdijevanju strujom učiniće da se fabrika automatski isključi sa mreže, navodi se u saopštenju Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES.

U CGES su potvrdili da su u četvrtak dobili upozorenje od koordinatora kontrolnog bloka Srbija, Crna Gora, Makedonija u kojem se naglašava potreba „hitnog prekida nedozvoljenog odstupanja kontrolne oblasti Crna Gora“.

Objašnjavaju da je to odstupanje, posljedica rada KAP-a bez obezbijeđenog ugovora sa snabdjevačem električnom energijom i direktno utiče na sve članice evropske energetske interkonekcije ENTSO-e.

U CGES navode da u skladu sa propisima preduzimaju mjere koje treba da se zadrže u okvirima odnosa KAP-energetski subjekti.

„To znači da ostali potrošači u Crnoj Gori ne bi trebalo da trpe posljedice prije nego što se one reflektuju na KAP. Na žalost, već predugo odlaganje rješavanja pitanja snabdijevanja KAP-a strujom od odgovornih subjekata rezultiralo je ovim upozorernjem, što negativno utiče na rejting CGES-a koji je punopravni član interkonekcije i godinama poštuje sve kriterijume i standarde propisane od ENTSO-e", ističu u CGES-u. 

Navode da bi dalje odlaganje rješenja, u krajnjem moglo rezultirati isključenjem sistema, što bi uzrokovalo brojne probleme i ugrozilo kvalitet snabdijevanja i KAP-a i svih ostalih potrošača.

Crnogorski prenoso očekuje od odgovornih u KAP-a da, u najkraćem roku riješiti ovaj, kako navode, gorući problem.

„Naime, trenutni način rada predstavlja najveću opasnost za samu fabriku, za koju je prekid u napajanju električnom energijom od samo nekoliko sati  siguran put u nesagledive štete, a sistem je već doveden u krajnje nestabilno stanje. I najmanji budući poremećaj učiniće da uređaji automatske zaštite odmah isključe fabriku sa mreže", zaključuju u CGES-u.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније