Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 07. 2015. 20:35   >>  20:25

BRODOGRADILIŠTE BIJELA

Šteta zbog 'zarobljenih' brodova neprocjenjiva

Stečajci Jadranskog brodogradilišta Bijela, uprkos podršci koju su dobili u lokalnom parlamentu, resornim ministarstvima i skupštinskoj Komisiji za kontrolu privatizacije, odbijaju da remontuju brodove dok ne dobiju pismene garancije da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni. Iako je stečajni upravnik najavio da će, umjesto radnika Brodogradilišta, uvesti kooperante, oni se danas nijesu pojavili. Ostaje činjenica da svaki dan kašnjenja u remontu šest brodova predstavlja ogromnu štetu za državu.

Stečajci su jedinstveni da se prvo moraju ispuniti njihovi zahtjevi, odnosno da se daju pismene garancije Vlade, pa onda da počnu da rade.

Radnici ne kažu šta će se dalje dešavati ukoliko stečajni upravnik dovede kooperativu da, umjesto njih, obave remont brodova, ali su sigurni da kooperantni ne mogu završiti posao kao oni.

Za to vrijeme gatovi, dizalice, mašine, radionice Brodogradilišta, miruju. Na vezu i dokovima šest brodova čeka remont, a rok je istekao još prije 20-ak dana, prenosi Radio Jadran. 

Na malom doku je italijanski „South river", za kojeg je intervenisala i italijanska Ambasada, koja je uputila zvanični protest Vladi i menadžmentu Brodogradilišta. Upravo na njemu bi trebalo što prije početi radove. Tu su još i italijanska barža 92, zatim Prometheus i Moondance, putnički italijanski brod „Lucky star" i školski brod Mornarice Crne Gore, "Jadran".

Brodovi su praktično „zarobljeni" u Bijeloj. Njihovi vlasnici gube ugovorene terete, a ne mogu da isplove bez obavljenog remonta. Neprocjenljiva je to šteta za državu, jer biće naplate penala, zbog prekoračenja rokova, izgubljene dobiti i drugih nepredviđenih troškova koje su imali brodovlasnici zbog stečaja u JBB. 

Kolike su tačno finansijske posljedice zaustavljenog remonta u Bijeloj znaće se tek kada kompanije ispostave odštetne zahtjeve.

Rada Đaković, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније