Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 02. 2013. 18:48   >>  18:58 1

REGULATORNE AGENCIJE

Spremni da smanje plate

Skupštinski Odbor za ekonomiju finansije i budžet raspravljao je danas o zaradama zaposlenih u regulatornim agencijama. Njihovi predstavnici kazali da su spremni da smanje plate i troškove, čime bi pomogli državnom budžetu. Napominju, međutim, da njihove zarade ne mogu da budu manje od onih koje kontrolišu.

Predsjednik Odbora direktora Regulatorne agencije za energetiku, Dragutin Martinović, kazao da je ta agencija spremna da smanji plate zaposlenima sedam odsto, čime bi se ostvarila ušteda od preko 28 hiljada eura.

On napominje da su zarade u tom regulatoru ionako manje od onih koje kontrolišu, prenio je radio Antena M..

"Odnos plata u RAE i energetskom sektoru je sa 2,44 pao na 1,31. Ovi podaci navode na zaključak da su plate manje u Agenciji u odnosu na subjekte koje reguliše", rekao je Martinović.

Predsjednik Odbora direktora Agencije za elektronske medije i poštansku djelatnost, Šaleta Đurović, naveo je da je međunarodni standard da se oni upravljaju prema platama operatora.

Poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović ipak smatra da se visoke zarade u regultaornim agencijama ne mogu upoređivati sa onima koje kontrolišu.

"Šta ako dođe neka moćna kompanija i kaže mi hoćemo da damo našim zaposlenim platu od pet hiljada eura? Treba li onda agencija da se usklađuje sa platama te privatne kompanije?", pitao je Đukanović.

 

Poslanik Socijalističke narodne partije Srđan Milić kazao je da bi više volio da se na sjednici bave pitanjem načina djelovanja ovih agencija.

"Ovo o čemu mi danas raspravljamo je slika i prilika u kojem stanju se nalaze finansije Crne Gore", ocijenio je Milić.

Smanjenjem troškova i zarada Komisija za hartije od vrijednosti uštedjeće oko 275 hiljada eura dok će Agencija za nadzor i osiguranje smanjiti ukupne troškove 12 i po odsto.

U Ministarstvu finansija, međutim, smatraju da Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, kao i Agencija za ljekove, moraju dodatno smanjiti plate.

Pomoćnik ministra Nikola Vukićević predlaže da se kod nezavisnih regulatornih tijela jasno razgraniče troškovi administracije u odnosu na troškove ekspertskog kadra i ti troškovi usklade sa zaradama državnih službenika i namještenika u roku koji će odrediti matični odbor Skupštine.

I u Centralnoj banci izaći će u susret kriznim vladinim mjerama pa će plate članovima Savjeta od 1. marta biti manje deset odsto, a ostalim zaposlenim tro odsto, a ukinuti su i bonusi.

Na narednoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet poslanici će predložiti tačan procenat smanjenja plata zaposlenima u regulatornim agencijama i Centralnoj banci.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније