Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

08. 07. 2015. 13:37 >> 13:32

EBRD

Kredit za Krnovo da bude primjer bankama

Kredit koji će Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijediti za izgradnju vjetroelektrane (VE) na Krnovu kod Nikšića, može da posluži kao katalizator za komercijalne banke u smislu finansiranja sličnih projekata u Crnoj Gori i regionu.

Iz EBRD-a su saopštili da će obezbijediti kredit do 48,5 miliona eura za “Krnovo Green Energy”, preduzeće koje će graditi i upravljati vjetroelektranom snage 72 megavata (MW). 

“Paralelno s tim, 'KfW IPEKS-Bank GmbH', podružnica 'KfW'-a, obezbjeđuje kredit u istom iznosu”, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Iz EBRD-a su kazali da je to prva investicija tako velikih razmjera, u kapacitete za proizvodnju električne energije u Crnoj Gori, još od 1980.

“Kada bude izgrađena i potpuno operativna, vjetroelektrana će predstavljati osam odsto ukupne instalirane snage i šest odsto ukupne proizvodnje električne energije u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Iz EBRD-a su podsjetili da je to prvo finansiranje u privatne vjetroelektrane ne samo u Crnoj Gori, već i u širem regionu - Srbija, Bosna i Hercegovina (BiH), Albanija.

Šef kancelarije EBRD-a u Podgorici, Đulio Moreno, rekao je da su u toj instituciji veoma zadovoljni što je projekat Krnovo vjetroelektrane došao do realizacije.

“Ovim projektom, EBRD podržava Crnu Goru da postane jedna od ekonomija sa najnižom emisijom ugljen dioksida u Evropi na relativnoj osnovi i unaprijeđuje energetsku efikasnost kroz povećanje konkurencije na energetskom tržištu Crne Gore”, rekao je Moreno.

EBRD je, prema njegovim riječima, tokom prethodne dvije godine sa Vladom radila na stvaranju regulatornog okvira za obnovljive izvore energije.

Suosnivač i izvršni direktor “Akuo Energy”, Erik Skoto, rekao je da je Crna Gora zemlja koja leži na raskršću Evrope, koja ima značajne obnovljive resurse i koja je odlučila da na još bolji način iskoristi te resurse tako što će proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, učiniti svojim strateškim razvojnim prioritetom.

“Pozdravljamo ovu proaktivnu politiku i zaista smo oduševljeni što finansiramo prvu vjetroelektranu u zemlji uz pomoć EBRD-a, 'KfW IPEKS-Bank' i 'Proparco' ", rekao je Skoto.

Iz EBRD-a su naveli da će prva vjetroelektrana u Crnoj Gori postaviti standard u smislu razvoja, izgradnje i rada projekata obnovljivih izvora energije.

“Ovim projektom će iznos opredijeljenih sredstava EBRD-a dostići 493,5 miliona eura kroz 45 projekata, generišući na taj način više od 960 miliona eura investicija u zemlji. EBRD ulaganja pokrivaju čitav niz grana crnogorske privrede”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније