Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 04. 2013. 09:38   >>  09:56 1

ZARADE DUPLO VIŠE

Državna preduzeća ne štede

Plantaže, Ulcinjska rivijera i Crnogorska plovidba nijesu poštovale Vladinu odluku o smanjenju zarada koja je usvojena sa setom mjera uštede, pišu Dnevne novine.

Prema podacima tog podgoričkog lista, izvršni direktor Ulcinjske rivijere Radomir Mikan Zec mjesečno dobija 1,9 hiljada eura, što je skoro duplo više od maksimuma koji je definisala Vlada, odnosno dvije prosječne zarade u državi.

Još bolje je plaćen predsjednik Borda Crnogorske plovidbe Miodrag Krašanac koji zarađuje 2,2 hiljade eura. Vlada i Ministarstvo finansija namjeravaju da urade analizu poštovanja njene odluke, ali i da predlože određene mjere smanjenja troškova.

Vlada je propisala da direktori u državnim preduzećima imaju pravo na dvije prosjčene zarade oko hiljadu eura.

Iz Ministarstva finansija su za Dnevne novine kazali da su sve aktivnosti fokusirali na jačanje fiskalne discipline svih poreskih obveznika, kao i na odgovorno ponašanje.

„Svaka potrošačka jedinica, lokalna uprava i državna preduzeća moraju se odgovorno odnositi prema novcu poreskih obveznika. Stoga intenzivno radimo na jačanju funkcije unutrašnje kontrole sa ciljem obezbjeđenja boljih rezultata, ravnomjernog rasporeda tereta krize i, u krajnjem, veće vrijednosti za novac poreskih obveznika”, rekli su iz Ministarstva finansija.

Kada je riječ o državnim preduzećima, Ministarstvo finansija priprema informaciju, odnosno analizu politike zarada i potrošnje u javnim preduzećima i akcionarskim društvima u većinskom državnom vlasništvu.

Kako su objasnili, kroz tu analizu će se utvrditi da li se poštuju zaključci Vlade iz aprila prošle godine, koji se odnose na smanjenje zarada rukovodećim u javnim ustanovama i preduzećima u kojima država ima većinsko vlasništvo.

Istovremeno će se ispitati poštovanje zaključaka Vlade iz decembra prošle godine koji su donešeni u okviru paketa mjera za dodatno fiskalno prilagođavanje, a tiču se ograničenja zarade izvršnih direktora na dvije prosječne zarade u državi u prethodnoj godini, deprofesionalizacije članova upravnih odbora i ograničenja naknada za predsjednika upravnog odbora do jedne prosječne zarade u prethodnoj godini odnosno naknada za članove upravnih odbora do 50 odsto prosječne zarade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније