Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business

24. 06. 2015. 16:30 >> 16:23

OD MINISTARKE RADA

Radnici Javorka traže pravo na penzije

Radnici nikšićkog drvoprerađivačkog preduzeća Javorak okupili su se danas, zahtijevajući da im se omogući zakonsko pravo na penzionisanje prije isteka roka 30. juna. Oni su objasnili da im je to za sada onemogućeno, jer nadležni nijesu dostavili dokument da je država do 2004. godine, u vrijeme stečaja, imala vlasnički udio u toj firmi.

Predsjednik Sindikata Krsto Đuričić kazao je da već tri mjeseca pokušavaju da preko raznih državnih institucija dobiju to rješenje, ali im je iz Ministarstva ekonomije i Centralne depozitarne agencije (CDA) saopšteno da nijesu nadležni.

“Ministar rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, kazala je da imamo zakonsko pravo i da svakog dana treba da stigne odgovor na naš zahtjev, ali ništa nijesmo dobili. Išli smo u Privredni sud, koji nas je uputio u Centralni registar privrednih subjekata, od kojih nam je stigao dokument za koji u Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) kažu da je smiješan”, kazao je Đuričić.

Prema njegovim riječima, imaju neophodne dokaze - rješenja o radu i ugovor o prodaji Javorka nikšićkoj firmi Mi-Rai, ali niko od nadležnih više i ne odgovara na njihove zahtjeve.

“Radnici su ogorčeni, jer ostaje još pet dana do isteka roka, zakon je na njihovoj strani, ali pravo na penzionisanje ne mogu ostvariti”, rekao je Đuričić. 

On je uputio apel Kovačević da im pomogne i najavio da će radnici tužiti državu Upravnom sudu, ukoliko ne dobiju traženi dokument.

Radnik Velimir Dubljević ukazao je da je u rješenju o radnom odnosu jasno navedeo da je 2004. godine Javorak bio društveno preduzeće.

Radnica Bosiljka Perunović ogorčena je zbog nastale situacije kazala je da je DPS predložio izmjene i dopune zakona o PIO dobili bi traženo, ali da je opstrukcija jer je riječ o opozicionom zakonu.

„Ne pripadam partijama, niti dvije decenije izlazim na izbore, ali sve ukazuje na ove tvrdnje”, kazala je Perunović. 

U Javorku je početkom juna ukinut stečaj koji je bio uveden u oktobru prošle godine na zahtjev vlasnika.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније