Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 06. 2015. 08:30 >> 08:22

FOND PIO NAJAVIO

Sjutra počinje isplata penzija stečajcima

Isplata starosnih penzija stečajcima, kojima je rješenjem Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) to pravo priznato zaključno sa 31. majem ove godine, počeće 20. juna.

 

Direktor Fonda PIO, Dušan Perović, rekao je da će osiguranici kojima će u narednom periodu biti priznavano to pravo, shodno dopunama Zakona o PIO, dobiti penzije sa narednim isplatama.

"Stručne službe Fonda do sada su primile oko 1,28 hiljada zahtjeva za ostvarivanje prava na starosnu penziju. Po svim do sada podnijetim zahtjevima pokrenut je postupak izrade nacrta rješenja i do sada je donešeno 334 rješenja, od čega je 240 pozitivno riješeno, dok je za 94 zahtjeva donijeto odbijajuće rješenje", kazao je Perović Pobjedi.

On je dodao da su do sada aktivnosti Fonda u najvećoj mjeri bile usmjerene na prikupljanje dokaza neophodnih za rješavanje u upravnom postupku, što će omogućiti da se, u narednom periodu, postupak donošenja rješenja za ostvarivanje prava na penziju realizuje znatno brže.

Perović je objasnio da se Fond nakon donošenja dopuna Zakona o PIO, i prije njegovog stupanja na snagu, ozbiljno pripremio radi kvalitetne primjene novih zakonskih rješenja.

Tim rješenjima, kako je podsjetio, propisano je da osiguranik kome je u preduzeću, u kojem je država imala vlasnički udio, prestao radni odnos zbog uvođenja stečaja, stiče pravo na starosnu penziju sa navršenih 30 godina staža osiguranja za muškarce, odnosno 25 za žene.

Prema njegovim riječima, pravo na starosnu penziju može se ostvariti do 1. jula, pri čemu prestanak radnog odnosa, odnosno prestanak osiguranja mora biti okončan najkasnije do 30. juna ove godine.

 "Takođe, odredbama zakona propisano je da se prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruju od dana podnošenja zahtjeva, a najranije šest mjeseci prije tog dana. Prema tome, osiguranik pravo može ostvariti od dana podnošenja zahtjeva, odnosno od dana prestanka radnog odnosa, a ne prije stupanja na snagu zakona, 18. marta ove godine", naveo je Perović.

Prema njegovim riječima, Fond preduzima niz aktivnosti da od nadležnih institucija obezbijedi podatke o datumu otvaranja stečaja i vlasničkoj strukturi za privredna društva iz kojih su bivši zaposleni podnijeli zahtjev za ostvarivanje prava na penziju, kako bi podnosiocima zahtjeva omogućio što efikasniji način ostvarivanja tog prava.

"Kada su u pitanju podnosioci zahtjeva iz Pobjede u stečaju, određenom broju, koji su ispunjavali uslove, priznato je pravo na starosnu penziju, dok je za određeni broj osiguranika postupak priznavanja prava u toku. Osiguranici kojima je period za koji nije uplaćen doprinos za PIO uslov za ostvarivanje prava na penziju, to pravo će ostvariti nakon izvršene uplate", objasnio je Perović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније