Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 06. 2015. 14:16 >> 14:16

TOŠČELIK NIKŠIČ

Nema naznaka povratka otpuštenih željezaraca

Uprava turskog Tosčelika, vlasnika nikšićke Željezare, još nije vratila na posao deset radnika pogona Čeličane, koji tvrde da su nezakonito otpušteni početkom maja, iako su im nadležni predstavnici države obećali brzi povratak na radna mjesta.

Iz Tosčelika je otpušteno 12 radnika, od kojih su dva stekla uslov za penziju. Predstavnici Sindikata tvrde da su radnici dobili otkaz, jer zbog iscrpljenosti nijesu mogli da prihvate poziv da sporne večeri odrade treću smjenu, kada je trebalo da budu slobodni, a nije u pitanju bila vanredna situacija.

Predsjednik Sindikata Tosčelika, Pero Kadović, saopštio je da su se više puta obraćali Ministarstvu rada i socijalnog staranja, odakle im je u utorak saopšteno da još nemaju nikakvih informacija, ali da će ih obavijestiti kada nešto bude izvjesnije.

„Više smo nego razočarani, jer je ministar rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, u Skupštini javno saopštila da će otkazi biti povučeni. Zašto se sada ne oglašava i ne sprovede obećano?“, pitao je Kadović.

Prema njegovim riječima, predstavnici Sindikata i radnika ponovo su razgovarali sa poslovodstvom i upravom Tosčelika, koji su im saopštili da direktor kompanije ne želi ni da čuje o povlačenju otkaza, iako mu je, kako je kazao, žao njihovih porodica koje su ostali bez egzistencije.

“Nadležni i cjelokupna javnost upoznati su da je riječ o nezakonitim otkazima i šta je uslovilo otpuštanje radnika. Uprkos tome, niko da to ispravi kako bi radnici bili vraćeni na posao. Dok nadležni ćute, porodice otpuštenih radnika gladuju”, rekao je Kadović.

On je podsjetio da su predstavnici Sindikata više puta upozoravali na teške uslove rada u Tosčeliku i kršenje zakona, a da je problem kulminirao otkazom radnicima.

Kadović je naveo da problem ima i desetak stalnih radnika koji imaju pravo na penziju, ali im ranija administracija Željezare nije uplatila beneficirani radni staž.

„I o tome smo prije mjesec razgovarali sa Kovačević, koja nam je obećala rješenje. To još nije okončano, a rok za prijavljivanje, u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO), ističe 1. jula“, saopštio je Kadović.

Otpušteni radnici ranije su objasnili da su oni i njihove kolege stalno radili treću smjenu, dok su otkaze dobili jer nakon 16 sati livenja čelika, zbog iscrpljenosti, nijesu mogli da nastave da rade.

Radnici su upozoravali da su zbog takvih uslova dešavale svakodnevne povrede, a u posljednje vrijeme i stradanja na radnom mjestu.

Uslove rada u Tosčeliku su, na zahtjev Kovačević, ispitivali inspekcijiski organi, dok otpuštenim radnicima besplatnu pravnu pomoć pruža advokatski tim građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA).

O povratku na posao otpuštenih radnika su, prema nepotvrđenim informacijama, sa upravom Tosčelika prošle sedmice razgovarali Kovačević i gradonačelnik Nikšića, Veselin Grbović, ali detalji nijesu poznati javnosti.

Turska kompanija Tosčelik preuzela je Željezaru 25. juna 2012. godine. Prema odluci uprave kompanije 12 radnika je početkom maja dobilo otkaze, ali su za dvojicu takva rješenja povučena, jer su stekli uslov za penziju.

Riječ je o sedam stalno zaposlenih i pet radnika angažovanih po ugovoru koji su, kako je ranije predočio Sindikat, radili od 55 do 60 sati sedmično, iako je zakonom preciziran 40-osatni radni učinak.

Ti radnici su od septembra stalno radili treću smjenu u najtežim uslovima, zbog čega su zaposleni i ginuli, a često su bili i povrijeđivani.

Otpušteni radnici su objasnili da se sporne večeri nije radio nikakva specijalni čelik, niti ništa hitno, mimo onoga što već nema na lageru, zbog čega smatraju da je sve unaprijed pripremljeno i da se samo čekao dan i povod da uslijedi situacija koja je rezultirala njihovim otkazima.

Prosječna plata u Željezari sa prekovremenim radom i stalnom noćnom smjenom iznosi od oko 300 do 450 EUR za radnike po ugovoru, dok stalno zaposleni imaju primanja nešto veća od 500 EUR.


(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније