Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 05. 2015. 18:47 >> 18:39
2

SAVJETOVANJE CIGRÉ

Krajnje vrijeme za izgradnju drugog bloka TE

Krajnje je vrijeme da počne izgradnja drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja uz poštovanje svih standarda za zaštitu životne sredine, zaključeno je na Savjetovanju Crnogorskog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne mreže (CIGRÉ) u Igalu.

U ovim aktivnostima uloga Crnogorskog komiteta CIGRÉ je, kako je ocijenjeno, značajna, jer se očekuje da će eksperti koje ona okuplja, uz već uspostavljenu komunikaciju sa ekspertima iz okruženja i šire, pomoći uspješnoj realizaciji zacrtanih aktivnosti i projekata u energetskom sektoru, a posebno stvaranju stručne osnove za uspješno vođenje i održavanje tako značajnih objekata.

U skladu sa ciljevima CIGRÉ, na Savjetovanju, koje je održano ove sedmice, su kroz 15 studijskih komiteta i 106 referata stučnoj javnosti prezentovana najnovija znanja i iskustva iz oblasti elektroenergetike.

"Obuhvaćene su mnoge teme značajne za elektroenergetski sistem u oblasti proizvodnje, prenosa, distribucije električne energije i zaštite životne sredine. Savjetovanje je okupilo više od 200 stručnih i naučnih radnika i poslovnih ljudi iz elektroenergetskih kompanija, industrije, projektantskih, konsultantskih, naučno-istraživačkih organizacija i Univerziteta iz Crne Gore i regiona“, navedeno je u saopštenju.

Učesnici Savjetovanja imali su mogućnost da u diskusijama koje su vođene na sjednicama Studijskih komiteta daju doprinos rješavanju aktuelnih problema u elektroenergetskom sektoru Crne Gore, kome predstoje brojne aktivnosti u narednom periodu.

Radni dio Savjetovanja otvoren je okruglim stolom Budućnost elektroenergetike Crne Gore i na njemu je ukazano na neophodnost prekidanja višedecenijske potpune pasivnosti u oblasti korišćenja raspoloživih energetskih potencijala u Crnoj Gori.

„Cilj je da se donosiocima odluka u oblasti elektroenergetike skrene pažnja da Crna Gora treba da, u što kraćem periodu, prestane da bude uvoznik električne energije. Potrebno je da se pristupi stvaranju uslova za intenzivan razvoj energetskog sektora u Crnoj Gori, izgradnji novih izvora električne energije, modernizaciji proizvodnih i prenosnih objekata, korišćenju obnovljivih izvora energije, a posebno hidro energije, kao i energije Sunca i vjetra“, poručeno je sa Savjetovanja.

Veliki pokrovitelj 4. Savjetovanja bio je Crnogorski elektroprenoni sistem (CGES) koji je, kako je saopšteno, time pokazao da shvata značaj CIGRE u oblikovanju budućnosti elektroenergetike Crne Gore.

Pored CGES-a, pokrovitelji su Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Siemens i Hidroenergija Montenegro iz Berana.

Na svečanom otvaranju su dodijeljene nagrade za životno djelo zaslužnim inženjerima iz CGES-a Nikoli Mihaljeviću i Vasiliju Bašanoviću.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније