Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 04. 2013. 20:20 >> 20:25
1

AUTOPUT BAR-BOLJARE

Kinezi će razmotriti smanjenje cijene za BB

Predstavniči kineske kompanije CCCC i njene ćerke kompanije, CRBC, specijalizovane za izgradnju puteva, nadaju se početku realizacije zajedničkog projekta u Crnoj Gori, izgradnji autoputa Bar – Boljare. U razgovoru sa crnogorskim ministrima finansija i saobraćaja, potpredsjednik CCCC, Chen Fenjian, složio se sa Ivanom Brajovićem da se, ukoliko kineska strana bude izabrana kao partner, krovni sporazum potpiše sa kompanijom CCCC, a izvođački ugovor sa CRBC.

Takođe je izrazio spremnost da se lično založi za analiziranje elemenata date preliminarne ponude, posebno sa cjenovnog apekta.

Kako je saopšteno, predsjednik kompanije CRBC, Zhang  Jianchu je istakao je da će, ukoliko dođe do saradnje, uposliti domaću radnu snagu i da će njegov tim u što kraćem roku dostaviti inoviranu ponudu za projekat Bar-Boljare.

Kazao je da je, zahvaljujući dobroj saradnji sa Exim bankom, kroz obezbjeđivanje preferencijalnih kredita, CRBC jedan od izvođača koji realizuju projekte iz tretmana preferencijalnog kredita kineske vlade. Iskazao je veliku zainteresovanost za realizaciju projekta autoputa Bar-Boljare, prvenstveno njegove prioritetne dionice Podgorica-Mateševo.

Ministar Brajović je naglasio da je crnogorska delegacija, proteklih dana, imala vrlo uspješne sastanke i pozitivne signale od Ministarstva saobraćaja i transporta i Exim banke. Istakao je da je crnogorska vlada, u maksimalnoj mjeri, intenzivirala aktivnosti na realizaciji projekta autoputa. Kazao je  da će pri odabiru partnera biti ključna tri kriterijuma: cijena, renomiranost kompanije, kao i brzina početka realizacije projekta.

 

Razgovaralo se i o mogućnosti ućešća CRBC-a u finansijskoj konstrukciji, kroz sam akcijski kapital kompanije do određenog procenta, stepenu otvorenosti prema angažovanju crnogorske operative i radne snage i periodu izgradnje. On jeizrazio očekivanje da bi realizacija ovog projekta sa kineskom kompanijom, s obzirom na njegov obim i važnost za Crnu Goru, predstavljala značajan ekonomski zamajac za Crnu Goru i mobilizaciju njenih privrednih kapaciteta.

Ministar finansija Radoje Žugić istakao je da izgradnja autoputa kljucni razvojni projekat, od kojeg se očekuje da pokrene ukupni privredni oporavak. Izrazio je očekivanja da će Crna Gora biti na mapi međunarodne saradnje CRBC.

Ministri su se danas sastali i sa zamjenikom kineskog ministra finansija Li Yongom.

Yong jeistakao da Kina daje punu podršku naporima Vlade Crne Gore da realizuje projekat autoputa Bar-Boljare.

Ministar finansija Radoje Žugić naglasio je da bi se još tješnjom saradnjom u realizaciji novih projekata u oblastima energetike i infrastrukture, koji bi bili od zajedničkog interesa, doprinijelo produbljivanju ekonomskih i ukupnih odnosa dvije zemlje. Žugić je zahvalio na snažnoj podršci Kine za okvirno dogovorene preferencijalne kredite za finansiranje razvojnih projekata u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније