Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 04. 2015. 10:07   >>  10:01

U CG I HRVATSKOJ

Počinje trka za sezonskim poslovima

Potraga za sezonskim radnicima u Hrvatskoj i Crnoj Gori već je počela i, prema riječima poslodavaca, riječ je o desetinama hiljada radnih mjesta, a mnoga od njih zauzeće radna snaga iz Bosne i Hercegovine (BiH).


Uglavnom je riječ o gradovima na jadranskoj obali, odnosno o poslovima iz oblasti ugostiteljstva i turizma, ali šansu za nekoliko zarađenih plata imaju mnogi drugi poput, na primjer, građevinaca, pišu banjalučke Nezavisne novine.

U Crnoj Gori ove godine biće izdato više od 23 hiljade radnih dozvola za strance, a iz Crnogorskog turističkog udruženja napominju da se angažovanje sezonaca već uveliko sprovodi.

Međutim, crnogorski Zakon o strancima stimuliše poslodavce da zaposle domaći kadar, tako da se svim onima koji žele da tokom predstojeće sezone zarade poneku platu u Crnoj Gori savjetuje da požure jer za dobijanje radne dozvole treba oko 20 dana.

"Realno, nemamo dovoljno kvalifikovane radne snage u Crnoj Gori. Kad je riječ o turizmu, trebaju nam barmeni, konobari, sobarice", navodi predsjednik CTU, Žarko Radulović.

Na pitanje koliko sezonac iz BiH može da zaradi ako radi u Crnoj Gori, nije mogao da saopšti precizne cifre, ali, kako tvrdi, isplati se.

"Vjerujte mi, ne bi dolazili da ne zarađuju dobro. Jer, imate momenat koji je teško izračunati, a to je bakšiš. Ako je dobar konobar i vlada sa dva-tri jezika, on ima sigurno još najmanje jednu platu od bakšiša", kazao je Radulović.

Uveliko se i poslodavci u Hrvatskoj pripremaju za sezonu, a u tome svakako prednjači oblast turizma i radnicima iz BiH vrata su otvorena.

"Potreba za sezonskom radnom snagom je ove godine veća u odnosu na prošlu. Tokom ljeta bude angažovano oko 30 hiljada sezonaca", napominje direktor Udruge ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj, Natali Komen Bujas.

Kada je riječ o potrebama za sezoncima u Hrvatskoj, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje su potvrdili da su najviše traženi radnici u oblasti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, kao i trgovini.

"Uglavnom je riječ o konobarima, sobarima i sobaricama, čistačima i čistačicama, kuvarima, kuhinjskim radnicima, pomoćnim konobarima, recepcionarima", kazali su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ukoliko je neko spreman da radi građevinske poslove, i ove sezone će posla biti u BiH, ali se nudi i širok spektar ostalih zemalja, gdje su i veće zarade nego u BiH.

"Imate, recimo, Njemačku, Italiju, Švedsku, ali svakako i Hrvatsku. U tim zemljama se može očekivati značajnije zapošljavanje sezonske radne snage kada je riječ o građevinarstvu", navodi sekretar Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala BiH, Džemal Kalajdžisalihović.

Prema podacima Udruženja nezaposlenih u BiH, za sezonski posao u inostranstvu najveće šanse imaju oni koji žele da rade u oblastima ugostiteljstva i turizma, građevinarstva, kao i poljoprivrede.

"Što se tiče sezonskih poslova, sklopljen je ugovor s Hrvatskom. Crna Gora takođe ne pravi problem kada su u pitanju oni koje žele da rade kod njih", kaže koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH, Hasan Sejdić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније