Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 04. 2013. 22:31 >> 22:31
4

CRNOGORSKO-KINESKA SARADNJA

Izgradnja autoputa važna za region

Kineska Vlada očekuje da će Kineska kompanija za telekomunikacije i infrastrukturu /CCCC International/ i Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova /CRBC/ dati crnogorskoj strani zadovoljavajući odgovor u vezi sa izgradnjom autoputa Bar-Boljari.

Na sastanku crnogorskih ministara, saobraćaja i finansija, Ivana Brajovića i Radoja Žugića sa  ministrom saobraćaja i transporta Kine, Jangom Čuantangom u Pekingu konstatovano je da je izgradnja autoputa Bar-Boljari od velike ekonomske važnosti, ne samo za Crnu Goru, već i za region.

Iz Vlade je saopšteno da su sastanku prisustvovali i visoki predstavnici kompanija zainteresovanih za izgradnju autoputa, Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu i Kineske korporacija za izgradnju puteva i mostova.

Čuantang je rekao da je iskustvo Kine i njeno otvaranje prema svijetu u prethodnih 30 godina, pokazalo da je jedan od glavnih razloga razvoja prvenstveno izdvajanje značajnih finansijskih sredstava i ulaganje u putnu infrastrukturu.

On očekuje da će međusobna saradnja u sektoru saobraćaja biti dodatna spona ionako dobre saradnje dvije države.

“CCCC i CRBC su renomirane državne kompanije, koje su dale ogroman doprinos putnoj infrastrukturi Kine i nadam se da će svojim kvalitetom, uslugom i dobrom ponudom dati crnogorskoj strani zadovoljavajući odgovor”, rekao je Čuantang.

Brajović je kazao da je realizacija projekta autoputa posebno važna uz održive finansijske uslove.

“Među projektima od značaja je i Luka Bar, koja pored saobraćajnog ima i privredni značaj, pa spada u domen posebnog interesovanja različitih partnera, a za kineske partnere bi predstavljala vrata Jadrana i dalje povezivanje sa istočnom i centralnom Evropom”, dodao je Brajović.

On je rekao da očekuje da će predstojeći sastanci sa kineskim kompanijama imati uspješan ishod, koji će kako je naveo, rezultirati povoljnijom ponudom u dijelu poboljšanja tehničkih i finansijskih uslova.

Žugić je podjestio da su srednjoročne makroekonomske projekcije rasta Kine na zavidnom nivou.

Na sastanku je ocijenjeno i da se snaženjem ekonomske saradnje produbljuju i ukupni odnosi dvije države.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније