Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 04. 2013. 20:36 >> 20:36

EKONOMSKI EVROAZIJSKI SAMIT

Lazović:Cilj razvoja CG održiv rast

Delegacija Vlade Crne Gore koju predvodi potpredsjednik Vlade Vujica Lazović učestvuje na 16. Evroazijskom ekonomskom samitu koji se u organizaciji Marmara fondacije održava u Istanbulu.

,,Politička i ekonomska ozbiljnost i odgovornost Crne Gore, demokratske vrijednosti i spremnost prihvatanja evropskih vrijednosti i standarda imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života građana” rekao je potpredsjednik Lazović govoreći u okviru panela posvećenog ekonomiji. On je naglasio da su to ujedno ključni elementi za stabilan proces približavanja zemlje evroatlantskim integracijama tokom posljednjih godina.

 Ovogodišnji panel o ekonomiji posvećen je globalnim izazovima i pitanju kako osigurati stabilno i održivo korišćenje prirodnih resursa. S tim u vezi, Lazović je naglasio da je Crna Gora, iako mala veličinom, zemlja velikih prirodnih potencijala. Prioritetni sektori razvoja identifikovani su u turizmu, energetici, industriji i poljoprivredi. Održivim razvojem i rastom ta četiri sektora, prirodni potencijali biće stavljeni u funkciju blagostanja građana kroz zapošljavanja i rast dohotka, u funkciju države kroz fiskalnu stabilnost i u funkciju investitora kroz dugoročno ostvarivanje profita.

 Na marginama samita potpredsjednik Lazović imao je bilateralni susret sa ministrom za komunikacione i informacione tehnologije u Vladi Republike Azerbejdžan Alijem Abasovim. Izraženo je zadovljstvo dinamikom razvoja odnosa dvije države i razgovarano o njihovom  unaprjeđenju kroz realizaciju projekata u oblasti komunikacija.

 Razgovori sa predstavnicima turskih kompanija potvrdili su činjenicu da je Crna Gora prepoznata od strane turskih investitora kao zemlja komparativnih prednosti u oblastima turizma, energetike i saobraćaja. Dvije turske banke, najveca privatna “IŞ” banka i najveća državna “Zyrat” banka, su zainteresovane za otvaranje banaka u Crnoj Gori. To ide u prilog ozbiljnim namjerama turskih investora za ulaganje u Crnu Goru.Turska predstavlja jednu od rastućih ekonomija sa niskim javnim dugom, visokim stopama rasta i značajnim kapitalom za investiranje van Turske.

 Marmara Fondacija postoji od 1985. godine i tokom dvije decenije postojanja, aktivno se uključila u poboljšanje regionalne saradnje.Ovogodišnjem samitu, 16. po redu, prisustvuju najviši državni zvaničnici, predstavnici međunarodnih organizacija, ekonomisti, privrednici, naučnici, predstavnici medija i nevladinog sektora, sa namjerom inteziviranja ekonomske saradnje zemalja Evrope i Azije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније