Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 02. 2013. 09:23   >>  09:21 2

SINDIKALCI I POSLODAVCI

Krizni porez: Udar na građane i poslodavce

Usvajanje kriznog poreza negativno će uticati na standard zaposlenih i poslodavaca, iako konačna verzija koju je usvojila Skupština predstavlja značajan iskorak, ocijenili su predstavnici Unije slobodnih sindikata, Saveza samostalnih sindikata i Unije poslodavaca Crne Gore.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kaže za beogradski list Danas, da je Unija pokušala da zaustavi donošenje takvog zakona kako bi zaštitila zaposlene sa prosječnom zaradom.

„Ta modifikacija, koja je u Skupštini usvojena u posljednjem trenutku jeste značajan iskorak za veliki broj zaposlenih, međutim naš stav je bio da se ne oporezuju neto zarade do 800 eura, koliko u ovom trenutku iznosi potrošačka korpa za četvročlano domaćinstvo”, rekao je Keković.

Iz Saveza sindikata Crne Gore za list Danas ocjenjuju da je oporezivanje zarada iznad 480 eura pozitivan iskorak, ali i da se rješavanje problema održivosti budžeta ne može prebijati preko leđa zaposlenih.

„Na sastanku sa predstavnicima vlasti, iz Vlade su pokazali spremnost da se uhvate u koštac sa sivom ekonomijom, koja u periodu ekonomske stagnacije uzima maha i zbog toga trpimo svi“, saopšteno je iz SSCG.

Unija poslodavaca Crne Gore krizni porez ocjenjuje kao negativan potez, koji će nanijeti štetu i poslodavcima i građanima. Poručili su takođe, da će prije nego se odluče za njegovu primjenu, sačekati uputstvo od nadležnih državnih organa. Neki poslodavci su, međutim, javno obećali da će oni umjesto zaposlenih uplaćivati državi potrebni novac.

Od jula prošle godine svi vlasnici SIM kartica u obavezi su da nakon prvog ostvarenog poziva u mjesecu državi plaćaju jedan euro. Prema Uredbi Vlade, taj porez će se plaćati do kraja ove godine. Drugi krizni porez primjenjivaće se od februara do kraja ove godine.

Da bi popunila rupe u budžetu Vlada je donijela i Odluku o zamrzavanju penzija kao i smanjenja plata u javnom sektoru. Prilikom uvođenja poreza na SIM kartice, kao i ovog kriznog poreza USSCG organizovala je proteste ispred Skupštine Crne Gore, ali taj potez nije naišao na veliki odziv građana.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније