Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 03. 2015. 08:31   >>  08:24

PRIJE UPLATE

Uniprom traži imovinu bez opterećenja

Nikšićki Uniprom dostavio je Privrednom sudu zahtjev da se poštuju ugovorene obaveze stečajne uprave sa tom kompanijom o kupoprodaji imovine Kombinata aluminijuma (KAP), koju hoće bez ikakvih tereta.

To je Vijestima potvrdio stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić, koji je najavio da će se o tome izjasniti Odbor povjerilaca KAP-a na sjednici tokom naredne sedmice. U odboru su predstavnici države, bivših ruskih vlasnika i Elektroprivrede.

Na pitanje da li je vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, ovim dopisom tražio treći rok za plaćanje 24 od 28 miliona eura za imovinu KAP-a, Perišić je odgovorio da nije. To formalno nije ni potrebno, jer je sudu ispostavio zahtjev da hoće imovinu bez opterećenja.

Pejović je nedavno saopštio da neće platiti preostali iznos dok bivši vlasnik, Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC) ne odustane od brojnih tužbi, odnosno dok imovina bude bez tereta.

Iz CEAC-a su uzvratili da od tužbi protiv KAP-a i države neće odustati jer smatraju da su stečajem i prodajom imovine oštećeni.

Unipromu krajem naredne sedmice ističe rok za plaćanje preostalih 24 miliona eura za kupovinu imovine KAP-a, koju je preuzeo u julu prošle godine, a u septembru je uplatio svega četiri miliona.

Rusi procjenjuju da je Unipom proteklih sedam mjeseci mogao zaraditi oko 20 miliona USD i da bi mogao sa profitom napustiti KAP ne plaćajući pri tome preostale obaveze.

O poslovanju KAP-a se podaci ne saopštavaju zvanično, niti objavljuju. Pojedini domaći analitičari bili su umjereni u procjenama navodeći da Uniprom tokom proteklih nešto više od pola godine nije mogao zaraditi više od oko četiri miliona EUR, koliko je uplatio za socijalni program radnika krajem septembra.

Ukrajinska firma PJSC Ukrgrafit počela je nedavno remont ćelija serije B u Elektrolizi Kombinata aluminijuma i taj posao bi, prema planovima Uniproma, trebalo da bude završen do kraja ljeta za sve 264 ćelije u ovoj seriji Elektrolize. Ulaganje je vrijedno deset miliona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније