Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 04. 2013. 09:37   >>  09:36

EKONOMIST

Nekonvencionalne metode za spas ekonomije Evrope

Evropa bi od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) mogla naučiti tri stvari, da se hrabrost isplati, da sve nekonvencionalne metode nijesu jednake i da monetarna politika ne funkcioniše u vakuumu, piše londonski Ekonomist (The Economist).

“Amerika je brže restrukturirala banke nego Evropa i njena ekonomija ima labaviji regulatorni okvir. Pored toga, kreativan i eksperimentalni pristup američkig Federalnih rezervi (FED) donio je rezultate, dok u Evropi kombinacija plašljive Evropske centralne banke (ECB), stroge budžetske štednje i minimalnih strukturnih reformi ne pruža mnogo šansi”, ocijenili su iz Ekonomista.


List navodi i da period niskih kamatnih stopa nije trebalo da bude dug, ali su vanredne mjere postale norma. Kada su centralne banke 2008. i 2009. godine spustile kratkoročne stope blizu nule i počele da kupuju obveznice u cilju sniženja dugoročnih stopa, svi su vjerovali da će te vanredne mjere biti obustavljene čim ekonomije stanu na noge.

Oni smatraju da se hrabrost isplati i da nije slučajno što je najagresivnija centralna banka, FED, imala najveći utjecaj na potrošnju domaćinstava i kompanija, kao ni to što je najbojažljivija, ECB, svjedok najsporijeg rasta.


“Centralne banke treba da ulažu novac tamo gdje postoji problem. U eurozoni to znači smanjenje troškova zaduživanja za firme u krizom pogođenim perifernim zemljama”, poručili su iz londonskog lista.

Oni tvrde i da monetarna politika ne funkcioniše u vakuumu, jer će pooštravanje fiskalne politike, kao što je to bio slučaj u EU, ublažiti efekte jeftinog novca.

Pristalice trenutne monetarne politike tvrde da je jeftin novac ključan za ekonomski oporavak, pogotovo kada štedljive vlade stežu fiskalni kaiš.

 Kritičari, s druge strane, navode da niske kamatne stope stvaraju balon u sektoru nekretnina, deformišu finansijska tržišta i povećavaju inflatorne rizike.

U Ekonomistu se zalažu za prvu opciju i podsjećaju da je jeftin novac dobro rješenje samo ukoliko je ispravno upotrijebljen i ako vlade učine druge potrebne stvari.

 

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније