Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 02. 2015. 18:59   >>  18:53

DRMA KRIZA

Blokirana svaka druga firma

Od 30 hiljada preduzeća, koliko se procjenjuje da ih ima u Crnoj Gori, svako drugo je blokirano. Zvanični podaci Centralne banke kažu da je oko 15 hiljada kompanija u blokadi i da duguju oko pola milijarde eura.

U Uniji poslodavaca, za Atlas televiziju, kažu da broj blokiranih preduzeća za njih nije iznenađenje, s obzirom na to da firme u našoj zemlji jedva sastavljaju kraj s krajem.

"Preduzeća u Crnoj Gori jedva sastavljaju kraj s krajem, međusobna potraživanja i dugovanja su velika, broj blokiranih preduzeća je visok, obim i procenat nekvalitetnih kredita je izrazito visok, tako da uopšte nijesmo iznenađeni što nam je svako drugo preduzeće zaduženo", kaže Ana Rašović iz Unije poslodavaca.

U Montenegro biznis alijansi kažu da situaciju otežava odnos bankara s kojima se međusobno optužuju za uzimanje, odnosno davanje kredita koji ne mogu da se vraćaju.

Sad su i jedni i drugi, kako navode, zbunjeni zbog čega bi možda i država trebalo da pomogne. S druge strane, nade polažu u dugo najavljivano usvajanje Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju.

"Vi sad imate situaciju da su bankari postavljeni iznad privrednika i čitava je priča da su privrednici donosili loše odluke i zaduživali se kako ne treba. Ali, i bankari su donosili loše odluke jer u očigledno pare plasirali u loše plasmane. I sad je situacija odjednom toliko stroga da su sad i bankari i privrednici zbunjeni, ne znaju gdje se nalaze. Mislim da treba pronači neki model. Da li zajednički privrednici i banka ili uključiti vladu, to već ne znam, ali treba to na neki način da se rješava", poručuje Vesna Daković iz MBA za Atlas TV.

Prema posljednjim podacima, najviše duguju Duvanski kombinat, Pantomarket i Zavala invest, a na spisak su od januara dospjele, između ostalih, i Cijevna komerc, Simpo, Dak petrol, “Arso Milić”, Montenegro tabaco company i restoran Plavnica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније