Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 02. 2015. 08:23 >> 08:20
2

PLANIRANI PRIHOD

Od naknada za prelete 63 miliona

Kontrola letjenja Crne Gore i Srbije (SMATSA) za ovu godinu planira prihod od rutnih naknada od 62.868.322 eura, navodi se u dokumentu tog tijela koji je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

 

Situacija u Ukrajini će, kako se navodi u dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, doprinijeti preusmjeravanju velikog broja letova na ovu kontrolu, što će značiti povećan broj letova na prostoru Crne Gore i Srbije.

Očekuje se povećanje broja letova od 7,7 odsto. Kako SMATSA kontroliše nebo i dijelom iznad BiH, od preleta te teritorije očekuje se prihod od šest miliona eura. Ukupni prihodi, koji obuhvataju još i prihode od terminala, obuke pilota i kontrolora letjenja, te održavanje vazduhoplova, planirani su na 106 miliona eura, a rashodi 99 miliona, u kojima najveću stavku čine zarade 899 zaposlenih. U bruto iznosu, radi se o 44,8 miliona eura, odnosno 35 miliona za neto zarade.

Pobjeda navodi kako bi to značilo da je prosječna bruto plata u ovoj kompaniji 4.152, a neto 3.263 eura.Za korišćenje usluga u vazdušnoj plovidbi u oblasti termalnih kontrola letjenja, korisnici vazduhoplova plaćaju terminalnu naknadu, a i u ovoj godini najviše operacija realizovaće Air Serbia, čije je učešće 40 odsto u ukupnom saobraćaju i za koju se očekuje porast od deset do 12 odsto.

Od Montenegro Airlinesa očekuje se da ostane na nivou iz 2014. godine, odnosno realizuje oko 5.100 polijetanja.

Avio-kompanije za koje se pretpostavlja da će smanjiti saobraćaj su: Lufthansa, Austrian Airlines i Wizz Air, ali i turska avio-kompanija Turkish Airlines.List podsjeća da je beogradski aerodrom najprometniji u Srbiji i Crnoj Gori, a na drugom mjestu je tivatski. Aerodrom u Tivtu, kako se navodi, već drugu godinu zaredom na godišnjem nivou bilježi veći broj polijetanja od aerodroma u Podgorici i taj će trend, prema prognozama, nastaviti i u ovoj godini.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније