Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 02. 2015. 13:58 >> 13:53
4

EBRD O CRNOJ GORI

U 2015. investiraće 100 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je danas Izvještaj za 2014.godinu, kao i godišnju analizu o napretku reformi i ekonomskih kretanja u Crnoj Gori prema kojima je ekonomski rast Crne Gore u 2014. bio pozitivan, naglasivši da očekuju veći priliv stranih direktnih investicija u ovoj godini.

EBRD je u 2014. godini uložio 76 miliona eura u projekte širom Crne Gore, saopštio je zamjenik direktora za državne strategije i politiku u EBRD-u Piter Sanfej.  Kazao je da je cilj EBRD-a da crnogorskim kompanijama pomogne da budu konkurentne na evropskom tržištu.

"Mi smo u Crnoj Gori do sada investirali više od 400 miliona eura. Naše investicije su bile u oblasti energetike, turizma, trgovine i maloprodaje. Želimo da ojačamo konkurentnost, da pomognemo proizvođačima da dostignu evropski standard", kazao je Sanfej.

Plan za 2015. je investiranje 100 miliona eura. Šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori, Điulio Moreno, istakao je da očekuje veći priliv stranih direktnih investicija u Crnoj Gori.

"Ekonomski rast u prošloj godini bio je pozitivan. Međutim, vlast mora da se pozabavi problemom nenaplativih kredita. Prošla godina je bila bitna za Crnu Goru, jer su preduzeti konkretni koraci na putu ka EU i NATO. Što se infrastrukture tiče, postoji poboljšanje, ali još uvijek ima dosta toga da se uradi", kazao je Moreno.

Kao jedan od važnijih projekata za prošlu godinu istakao je kredit Elektroprivredi Crne Gore.

Direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, Holger Muent, predviđa da će ekonomski rast Crne Gore u 2015. biti tri odsto. Međutim, očekuje da će stopa rasta u narednim godinama biti oko šest odsto.

"Ali, ne možete imati rast bez produktivnosti. A, produktivnost se pokreće inovacijama", rekao je Muent.

U izvještaju EBRD-a se navodi da je jedan od najvećih problema zemalja regiona, koje su u procesu tranzicije, neuključivanje mladih na tržište rada.

(Anadolija)

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније