Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business/Dnevne novine ]

28. 01. 2015. 08:14 >> 08:12
6

JAVNA PREDUZEĆA

Plate direktora veće od premijerove

Plate pojedinih direktora javnih preduzeća skoro duplo su veće od ministarskih, koje se kreću u prosjeku od 850 eura do 1,05 hiljada eura, dok je zarada premijera Mila Đukanovića 1,13 hiljada.

Dnevne novine pišu da dodatno stezanje kaiša i racionalizacija zarada koju je tražio Đukanović za sada nije urodila plodom.

Direktori javnih preduzeća (JP), uglavnom sa primorja, imaju veće plate i do 600 eura od premijera. Zarade prvih ljudi javnih preduzeća isplaćuju se iz opštinske kase zbog čega mnogi i nemaju u planu da racionalizuju primanju i plate svedu na nivo ministarskih.

Mjesečna zarada ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petra Ivanovića iznosi 848 eura, dok plata direktora budvanskog JP Komunalne usluge Đorđa Medina, prema posljednjim podacima Komisije za sprečavanje sukoba interesa, iznosi 1,75 hiljada eura.

Samo četiri eura manju platu od Medina mjesečno je primao direktor JP Pogrebne usluge iz Budve, Božidar Milović.

On je Dnevnim novinama rekao da smatra da je s obzirom na višegodišnje iskustvo zaslužio tako visoku platu, koja će mu, kako tvrdi, od januara zbog racionalizacije biti umanjena 30 odsto.

"Ako pođem od činjenice da sam ja direktor od 2010. godine u ovom preduzeću, da imam 35 godina radnog iskustva i da sam došao na 155 hiljada eura gubitaka, a da sam pokrio sve te gubitke i da već četiri godine poslujem pozitivno i da redovno isplaćujem plate, onda da sam zaslužio tu platu", objasnio je Milović.

Prema njegovim riječima, česte izjave da bi plate direktora trebalo izjednačiti sa ministarskih doživljava kao populističke.

"Mislim da svako treba da ima platu prema svojim zaslugama. Mogu vam reći da je u januaru donijeta odluka o racionalizaciji i meni je plata smanjena 30 odsto. Mislim da nijednom direktoru u Budvi nije plata smanjena ni deset odsto, a meni je smanjena 30 odsto", naveo je Milović.

Direktor JP Komunalne usluge iz Tivta, Rade Popović mjesečno zarađuje oko 1,4 hilajde ili 392 eura više od ministra finansija, Radoja Žugića. S obzirom na to da je riječ o veoma odgovornom poslu Popović tvrdi da mu je zarada možda čak i mala.

"Mogu samo reći da vodim ekipu od 100 ljudi, da za njih odgovaram, i da je ta plata odgovarajuća ako ne i mala. Mislim čak i da je među manjima među direktorima komunalnih preduzeća, ako ne i najmanja", tvrdi Popović.

Direktor kotorskog Vodovoda, Dragan Roganović kazao je Dnevnim novinama da je plata od skoro 1,56 hiljada eura adekvatna obimu posla.

"Posao je vrlo odgovoran jer se organizuje vodosnabdijevanje grada i mora paziti da se ne ugrozi zdravlje ljudi. Zbog toga mogu reći da je plata adekvatna obimu posla i odgovornosti koju imam", rekao je Roganović.

Plate direktora barskog i tivatskog Vodovoda, Zdravka Gvozdenovića, odnosno Čedomira Lukića razlikuju se u sedam eura. Gvozdenović mjesečno zaradi skoro 1,38 hiljada, a Lukić 1,37 hiljada eura. Njihov kolega iz Nikšića, Momčilo Abramović ima platu od 1,3 hiljade, a direktor cetinjskog vodovoda Miloš Ražnatović 1,2 hiljade. Na čelu podgoričkog Vodovoda odnedavno se nalazi Vladan Vučelić koji, prema podacima Komisije za sprečavanje sukoba interesa, ima platu 1,11 hiljada.

U odnosu na centralni i južni dio, plate direktora javnih preduzeća na sjeveru države u prosjeku su iste ili manje od ministarskih. Prvi čovjek beranskog vodovoda Faruk Pačariz imao je platu od 830 eura, dok primjera radi direktor komunalnog preduzeća iz Mojkovca Marinko Medojević mjesečno zarađuje 779. Ista situacija je i u ostalim gradovima na sjeveru gdje se direktorske plate u javnim preduzećima kreću od 750 do 950 eura.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније