Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 01. 2015. 15:39   >>  18:44 1

POTPISAN MEMORANDUM

Kinezi grade biznis park u Baru

Predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić i zamjenik direktora vanjskih poslova Ningboa u Kini Je Rongzhong, potpisali su memorandum o saradnji dva grada. Predsjednik Srzentić najavio je i gradnju kineskog industrijskog biznis parka u Baru.

Ningbo je jedan od najvećih ekonomskih i trgovinskih centara u Kini, i po obimu pretovara druga luka u toj mnogoljudnoj zemlji, a peta u svijetu. Za Bar, kao lučki grad, u okviru kojeg je Slobodna carinska zona, saradnja sa ovim kineskim gradom može biti višestruko značajna.

"Mi se nadamo da, poslije potpisivanja ovog sporazuma, otvaramo mogućnosti saradnje u oblasti ekonomije, kulture, turizma. Ningbo je u prošloj godini imao dohodak od 35 milijardi dolara i jedan je od najprosperitetnijih gradova u Kini, sa 16 Univerziteta, profesorima i studentima iz svih krajeva svijeta. U junu će u tom gradu biti održana velika izložba svjetskih dostignuća i Bar je dobio pozivno pismo da uzme učešća na tom značajnom skupu", kazao je predsjednik opštine Zoran Srzentić, koji je naglasio da je Bar prvi grad u Crnoj Gori sa kojim je potpisan ovaj vid saradnje.

Je Rongzhong iz Odsjeka za vanjske poslove Ningboa istakao je da su potencijali za saradnju veliki, posebno u lučkoj industriji i turizmu.

"Ningbo je i grad kulture i kapija Kine prema svijetu. Ohrabrićemo naše investitore da koriste benefite u Slobodnoj carinskoj zoni i da ulažu u vaš grad. Promovisaćemo vaš grad u Kini i animirati naše građane da kao turisti posjete ovaj divan grad. Vaša organska hrana i vino su veoma dobri i siguran sam da će biti odlično prihvaćeni na kineskom tržištu. Dobar odnos i saradnja naša dva grada, pospješiće i prijateljske i poslovne veze izneđu Kine i Crne Gore", kazao je Rongzhong.

Predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić najavio je i da će kineska kompanija “Ci Ci”, koja će graditi autoput, biti angažovana i na izgradnji kineskog industrijskog biznis parka u Baru. Kina u svijetu ima 15 takvih distributivnih centara, a barski će biti 16.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom, kineska delegacija posjetila je TO i Luku Bar, a juče i Stari grad i Staru maslinu.

(Bar Info)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније