Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

25. 01. 2015. 11:42   >>  11:38

DIREKTOR PORESKE UPRAVE

U 2014. od poreza 70 miliona više

Poreska uprava (PU) je u prošloj godini ostvarila neto naplatu poreza i doprinosa u iznosu od 989,36 miliona eura, što je 69 miliona eura više u odnosu na 2013, saopštio je direktor te institucije, Milan Lakićević.

On je u intervjuu agenciji Mina-business rekao da je ukupna neto naplata poreza i doprinosa u prošloj godini bila 45 miliona EUR veća u odnosu na plan naplate.

“Posebno treba istaći rezultate ostvarene u naplati poreza na dodatu vrijednost (PDV) koja je iznosila 185,72 miliona eura, što je 13 odsto više nego u 2013. godini, poreza na dobit preduzeća 45,04 miliona eura, odnosno 11 odsto više nego u 2013, kao i doprinosa na lična primanja 444,52 miliona eura, 12 odsto više nego u 2013. u neto iznosima”, precizirao je Lakićević.

Na pitanje kakvi su rezultati intenzivnih provjera tokom novogodišnjih i božićnih praznika, Lakićević je odgovorio da su inspektori u tom periodu na 24-osatnoj osnovi pratili regularnost poslovanja poreskih obveznika, sa posebnim fokusom na ugostiteljskim objektima, odnosno restoranima i hotelima u kojima su organizovani događaji zabavnog karaktera. 

“Posebna pažnja bila je usmjerena na kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih registar kasa, prometa akciznih proizvoda, kao i na kontrolu obračunatog poreza po osnovu ugovora o honoraru između organizatora programa i izvođača”, rekao je Lakićević.

U periodu od 31. decembra prošle godine do 11. januara realizovane su 522 provjere u kojima su utvrđene nepravilnosti kod 78 obveznika. Po tom osnovu izdata su 83 prekršajna naloga u ukupnoj novčanoj vrijednosti od čak 183 hiljade eura, kao i četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti, odnosno pečaćenja objekata, izrečena je kod dva poreska obveznika.

“Kada su u pitanju rezultati poreskih inspektora na godišnjem nivou, u prošloj godini urađeno je ukupno 15,34 hiljade provjera, utvrđeno 2,48 hiljada nepravilnosti, izrečeno 2,2 hiljade naloga u ukupnoj vrijednosti od 4,52 miliona eura”, naveo je Lakićević.

On je dodao da je izdato i 257 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i mjera zabrane obavljanja djelatnosti kod 126 obveznika.

“U okviru godišnjeg plana kontrola sveobuhvatnog poslovanja poreskih obveznika urađeno je preko dvije hiljade paket kontrola, pri čemu su utvrđene korekcije poreza u ukupnom iznosu od čak preko 60 miliona eura”, kazao je Lakićević.

On je podsjetio da je PU krajem prošle godine usvojila Poslovnu strategiju za period do 2019. godine, koja predstavlja osnovni dokument na kojem će se bazirati dalja modernizacija i unaprijeđenje tog organa.

“U tom dokumentu definisani su strateški ciljevi među kojima posebno mjesto zauzimaju borba protiv sive ekonomije i smanjenje poreskog jaza, kao i fiskalna konsolidacija i smanjenje poreskog duga”, precizirao je Lakićević.

Kada je u pitanju ova godina, Lakićević je kazao da će prioritet imati aktivnosti na naplati budžetskih prihoda i borbi protiv sive ekonomije u skladu sa smjernicama Vladine komisije za praćenje realizacije mjera na njenom suzbijanju, koje se sprovode u koordinaciji sa ostalim državnim organima, zaduženim za tu važnu oblast. 

“Takođe, PU je već inicirala izmjene poreske regulative, u cilju stvaranja kvalitetnijeg zakonskog osnova, koji će omogućiti efikasnije i pravovremeno djelovanje našeg organa u sankcionisanju neurednih poreskih obveznika i zaštiti budžetskih prihoda, čije usvajanje i implementaciju očekujemo u ovoj godini”, naveo je Lakićević.

Na pitanje koji su benefiti objavljivanja takozvane Crne liste poreskih dužnika i Bijele liste poreskih obveznika koji redovno izmiruju obaveze, Lakićević je odgovorio da nakon godinu i po njihovog kvartalnog objavljivanja, može reći da su zadovoljni postignutim rezultatima i da u crnogorskoj javnosti imaju pozitivnu reakciju na tu praksu.

“Imajući u vidu osnovne principe koje PU promoviše u svom radu, neselektivnost i transparentnost, objavljivanjem liste najvećih poreskih dužnika, svi građani i kompanije imaju uvid u stanje duga obveznika koji se nađu na njoj, čime se skreće pažnja na važnost urednog izmirivanja obaveza”, objasnio je Lakićević.

Objavljivanje Bijele liste, kako je rekao, predstavlja indirektan stimulans za kompanije s visokim stepenom fiskalne discipline, kojim se doprinosi ostvarenju boljeg rejtinga i njihove pozicije u poslovnom okruženju.

Lakićević je najavio da će se sa praksom objavljivanja listi nastaviti i u ovoj godini, u skladu sa zakonskom obavezom propisanom Uredbom o kriterijumima objavljivanja liste najvećih poreskih dužnika.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније