Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

12. 01. 2015. 14:39   >>  14:35 1

MBA OCIJENIO

Pored vode ne treba nam nafta

Voda je najveće prirodno bogatstavo koje Crna Gora ima i možda joj nafta i nije potrebna, jer je budućnost u obnovljivim izvorima energije, ocijenila je ekonomski savjetnik u Montenegro biznis alijansi (MBA), Vesna Daković.



“Tražimo naftu, gas, ali vodu ne primjećujemo i ne brinemo mnogo o njoj. Ipak, ovaj resurs postaje sve značajnija tema u svijetu i nije samo u pitanju voda za piće, već mnogo više”, saopštila je Daković.

Voda je, kako je dodala, jedan od najvažnijih proizvodnih faktora u mnogim industrijama, kao i u energetici, poljoprivredi, ali i turizmu.

“Za razliku od nafte ili gasa, koji kao energenti u industriji, mogu biti supstituisani, voda – nema supstitut, nezamjenljiva je. I ne samo što je nezamjenljiva kao egzistencijalna, već je sve više biznis čiji su prihodi u nivou informatičke ili farmaceutske industrije”, navela je Daković.

Prema njenim riječima, voda je vrlo značajan proizvodni faktor poljoprivrede, energetike i turizma, kao strateških privrednih grana Crne Gore. Prema podacima turističke industrije, 90 odsto turista u svijetu bira za svoju turističku destinaciju neki scenario u vezi sa vodom.

Takođe, kako je kazala, 90 odsto transporta robe se obavlja vodom, a poljoprivreda je na svjetskom nivou potrošač 70 do 80 odsto raspoložive vode.

“U Crnoj Gori imamo na raspolaganju resurs koji nam je potreban za razvoj pravilno utvrđenih strateških grana razvoja privrede - energetike, poljoprivrede i turizma. A ako još ne znamo imamo li nafte, vode, pouzdano, imamo dovoljno. Zato mi u MBA smatramo da je potrebno više pažnje posvetiti ovom dragocjenom resursu Crne Gore”, poručila je Daković.

Potrebno je, kako je dodala, razviti politike kojima će se obezbijediti integralno upravljanje ovim resursom i ekološko očuvanje raspoloživog vodnog bogatstva.

“Prema mnogim predviđanjima, voda će biti glavni resurs 21. vijeka, kao što je 20. vijek označila nafta. Stoga, pametnije je ići u susret budućnosti, nego se okretati prošlosti”, zaključila je Daković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније