Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 11. 2014. 18:11   >>  18:08

"CG KVALITETNA DESTINACIJA"

Mađarske kompanije traže prilike za investiranje

Mnoge mađarske kompanije traže prilike za investiranje u sektore crnogorske privrede, kao što su trgovina i proizvodnja nafte, gasa i električne energije, saopštio je državni sekretar za vanjske poslove i trgovinu Mađarske, Laszlo Szabo.


On je rekao da su kompanije Magyar Telecom, OTP i Hunguest Hotels trenutno prisutni i aktivni u sektoru bankarstva, telekomunikacija i turizma u Crnoj Gori.

“A drugi, kao što su Mol, MVM i veliki broj malih i srednjih preduzeća (MSP) aktivno traže prilike za investiranje u drugim sektorima, kao što su trgovina i proizvodnja nafte i gasa, generisanje i distribucija električne energije”, kazao je Szabo za Glasnik Privredne komore (PKCG), prenosi agencija Mina.

On smatra da Crna Gora nudi izuzetan ambijent za strane investicije, imajući u vidu da se mađarske najeminentnije kompanije već nalaze u Crnoj Gori.

Na pitanje u kojoj je mjeri značajna najavljena rekonstrukcija pruge koja povezuje Budimpeštu, Beograd i Bar, Szabo je odgovorio da je ona od velikog značaja za cijeli region zapadnog Balkana, kao i za centralnu Evropu.

“Kada bude rekonstruisana i modernizovana, ta pruga će definitivno poboljšati logistički kapacitet Crne Gore i doprinijeti većem prilivu turista iz centralne i jugoistočne Evrope. Stoga, čitav projekat bi mogao da ima pozitivan uticaj i na investicije u turizmu i drugim sektorima. Iz ovih razloga Mađarska podržava modernizaciju pruge Budimpešta - Beograd - Bar”, objasnio je Szabo.

Odgovarajući na pitanje koji bi crnogorski proizvodi mogli da budu interesantni mađarskom kupcu, Szabo je rekao da su proizvodi crnogorskih Plantaža vanserijski.

“Zajedno sa crnogorskim partnerima treba da identifikujemo te proizvode, između ostalih vina, mesne i mliječne proizvode, koji bi mogli da budu uspješni na mađarskom tržištu. Takođe mislim da su egzotične vrste mediteranskog voća koje se proizvode na crnogorskom primorju, kao i ribarski proizvodi iz Jadranskog mora, više nego dobrodošli u Mađarskoj”, ocijenio je Szabo.

Prema njegorim riječima, Crna Gora se smatra za kvalitetnu turističku destinaciju u Mađarskoj.

“Smatram da brojke govore dovoljno i da možemo reći da svake godine sve više Mađara posjećuje vašu lijepu zemlju. Poboljšanje putne i željezničke infrastrukture, od suštinskog je značaja za stimulisanje naše saradnje u oblasti turizma”, naveo je Szabo.

Nažalost, kako je kazao, trenutno nema direktnih letova između dva glavna grada mada postoje obećavajuće naznake da će se to promijeniti u bliskoj budućnosti.

“Pored rekreativnog, budućnost vidim i u sportskom turizmu zahvaljujući odličnim rezultatima Crne Gore u sportu i tome da su naši timovi veoma često rivali na šampionatima”, dodao je Szabo.

U Podgorici je nedavno otvorena Mađarska nacionalna trgovinska kuća koja, kako je kazao, pomaže prilikom izvoza robe i usluga koje su proizvele mađarske kompanije, posebno MSP.

“Mađarska nacionalna trgovinska kuća uz pomoć lokalnih trgovinskih kuća analizira zahtjeve tržišta. Ona svojim partnerima nudi složene usluge, podržava ih u istraživanjima mogućnosti za izvoz i pomaže prilikom usmjeravanja međunarodnih razvojnih projekata”, naveo je Szabo.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније