Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

16. 11. 2014. 14:05 >> 14:02
1

BAR-BOLJARE

PKCG: Imamo kapacitet za gradnju mostova

Crnogorska operativa ima kapaciteta da učestvuje u gradnji mostova na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, a ne samo u zemljanim radovima, ocijenjeno je na sjednici Odbora građevinarstva, industrije građevinskih materijala i komunalne privrede Privredne komore (PKCG).



Članovi Odbora smatraju da bi u vezi sa tim trebalo pregovarati sa predstavnicima Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC), koje je Vlada u julu prošle godine izabrala za izgradnju dionice od Smokovca do Mateševa.

Kineske kompanije ponudile su da 41 kilometar dugu dionicu od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,6 miliona eura.

Savjetnik u PKCG, Stanko Zloković, podsjetio je da je u pregovorima sa kineskim kompanijama Crna Gora izborila pravo da makar 30 odsto poslova na gradnji priorittne dionice pripadne domaćoj operativi, što je vrijedno 240 miliona eura.

Gradnja relativno jednostavna

„To je veliki posao koji pruža mogućnost da se uposli crnogorska operativa, za šta ona treba da se pripremi na vrijeme“, kazao je Zloković.

Profesori Građevinskog fakulteta u Podgorici, Biljana Ivanović i Mladen Ulićević, predstavili su idejno rješenje dionice od Smokovca do Mateševa, koje predviđa izgradnju po najsavremenijim evropskim standardima.

Ivanović je navela da je uvjerenja da će crnogorska građevinska operativa biti uspješna u izvođenju projektovanih radova, koje je predstavila kao standardne, s tim što će kao novina za obezbjeđenje kosina biti korišćena armaturna zemlja, rješenje saglasno sa najsavremenijim ekološkim standardima.

Ulićević je govorio o mostovima koji su planirani na toj dionici i pozvao domaću operativu da se angažuje na njihovoj izgradnji.

„Predložili smo rješenja koja može da izvede domaća operativa. Gradnja je relativno jednostavna, ali traži tehnološku disciplinu, kvalitet i odgovornost. Cilj je da dobijemo jednostavnu, ali trajnu konstrukciju mostova“, saopštio je Ulićević.

On smatra da domaća preduzeća jedino ne mogu da budu angažovana na gradnji armiranog mosta Moračica, jer je to zahtjevniji projekat.

Za gradnju mostova osposobljeno nekoliko firmi

Predsjednik Odbora i predstavnik Bemaxa, Veselin Kovačević, rekao je da će CRBC tražiti iskusne podizvođače na tom projektu i da je za gradnju mostova u Crnoj Gori osposobljeno pet do šest firmi. On je dodao da je značajan rad buduće državne revizione komisije na kontroli cijelog projekta.

„Komisija će morati da obrati posebnu pažnju na cijene iskazane u projektu, da se ne bi ispostavilo da se radovi crnogorske operative nisko vrijednuju, a kineska oprema visoko“, naveo je Kovačević.

On je dodao da strahuje da će, ukoliko poslove na toj dionici dobiju strane kompanije registovane u Crnoj Gori, one angažovati kapacitete iz drugih država.

„U ovih 30 odsto radova, koji nam pripadaju ugovorom, treba da budu uposleni isključivo crnogorski kapaciteti“, poručio je Kovačević.

Rukovodilac Sektora za pravne, finansijske i opšte poslove PKCG, Aleksandar Mitrović, govorio je o Predlogu zakona o autoputu, koji je u skupštinskoj proceduri. On je posebno apostrofirao olakšice predviđene prilikom gradnje autoputa, između ostalog, nulte stope poreza na dodatu vrijednost i carina za sve proizvode koji se ugrađuju u taj projekat.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније