Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

31. 10. 2014. 13:55   >>  13:52

CEZAP-HIPO ALPE BANKA

Glavna rasprava 15. decembra

Glavna rasprava po tužbi koju je Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) podnio u ime klijenata koji su podigli stambene kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima protiv Hypo Alpe Adria banke (HAAB) počeće 15. decembra.


 

 

U Osnovnom sudu danas je završeno pripremno ročište, a glavna rasprava će trajati više dana i zakazana je za 15., 16., 17. i 18. decembar.

Sudija Osnovnog suda, Nataša Bošković, kazala je da će Sud u dokaznom postupku za glavnu raspravu saslušati u svojstvu parničnih stranaka svjedoke koje su predložili tužioci, obaviti uvid u pismene dokaze, ugovore o kreditu, izjave koje su potpisali tužioci i svu prateću kreditnu dokumentaciju koju je tužena strana dostavila.

Hipo ne bi vještačenje

Sud će, na predlog tužene strane, saslušati i bivše i sadašnje zaposlene HAAB-a, i obaviti uvid u elektronski zapis o propagandnim materijalima za kredite koje je HAAB odobravala.

Punomoćnik tužilaca, Vladan Đuranović predložio je da Sud sasluša jedan broj tužilaca u vezi sa zaključenjem ugovora o kreditu, po osnovu komunikacije prilikom dodjele kredita o eventualnom riziku zbog kursnih razlika i problema po klijente.

Đuranović je predložio da vještak finansijske struke sprovede vještačenje u vezi sa ugovorom koji je zaključen između HAAB Podgorica i HAAB International iz Klagenfurta, kao i da se vještaci izjasne u kom iznosu je zajam odobren i u kojoj valuti, u kojoj valuti je banci isplaćen zajam, da li ih je vratila, kada i u kojoj valuti.

Punomoćnik HAAB-a, Miloš Komnenić rekao je da se protive vještačenju, a u slučaju da ga Sud prihvati treba ga sprovesti nakon saslušavanja tužilaca, svjedoka, uvida u ugovore i pismene izjave.

Saslušati 284 tužioca

“Veći dio stavki odnosi se na odnos ugovora HAAB Podgorica i HAAB International iz Klagenfurta, što nije u vezi sa tužbenim zahtjevom”, dodao je Komnenić.

Bošković je rekla da će se Sud pismeno izjasniti na predlog tužilaca o vještačenju i ako se dozvoli, odlučiće o obimu i predmetu vještačenja i ličnosti vještaka.

Komnenić je predložio da se na glavnoj raspravi saslušaju svi, odnosno 284 tužioca u vezi sa okolnostima zaključenja ugovora. Predlog je i da se u svojstvu svjedoka saslušaju, između ostalih, tadašnji izvršni direktor Tarik Telaćević, tadašnji i sadašnji direktor pravne službe, Božo Đurašković i službenik Ivan Pavićević.

“Predlažemo da Sud izvrši uvid u ugovore između HAAB i njenih zaposlenih u cilju dokazivanja činjenica da su ugovore o kreditima čije se poništenje traži zaključivali i zaposleni banke, u cilju dokazivanja da je banka imala jednak pristup prema svim korisnicima kredita”, objasnio je Komnenić.

Đuranović je rekao da se ne protive saslušavanjima zaposlenih u HAAB, ali da traže i dostavljanje prateće dokumentacije kako bi se sagledao položaj korisnika tih kredita.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније