Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 03. 2013. 17:00 >> 17:01

KONTRAPREDLOG

DF sjutra Skupštini šalje zaključke o KAP-u

Sjutra će Demokratski front uputiti u skupštinsku proceduru predlog Zaključaka o načinu obezbjeđivanja dugoročnog i održivog razvoja aluminijumske industrije i ukupnog energetsko-metalurškog repro-lanca u Crnoj Gori. Kako je saopštio član Predsjedništva DF-a Branko Radulović, predlog zaključaka sadrži trinaest tačaka sa konkretnim mjerama i dinamikom realizacije zadatih mjera.

U Radulovićevom saopštenju se navodi da DF smatra da je budućnost Crne Gore u ekonomskom, socijalnom i ekološkom smislu u dominatnoj mjeri određena sudbinom Kobinata aluminijuma i ukupnog energetsko-metalurškog repro-lanca.

„Takođe će se kapaciteti pravne države Crne Gore određivati prema dešavanjima u Kombinatu aluminijuma u prethodnih dvadeset godina, u kojima je Crna Gora oštećena za više od 2 milijarde eura“, navodi Radulović.

Radulović smatra da su predložene mjere DPS-a, kao i korekcije SDP-a, u većoj ili manjoj mjeri gubitničke varijante i ne obezbjeđuju optimalna rješenja.

„One mogu čak rezultirati legalizacijom svih protivzakonitih poslova u prethodnom periodu, trajnom ekološkom devastacijom, novim gubicima od preko 300 miliona eura, subvencijama električne energije od preko 50 miliona eura i čak u sledećoj fazi gubitkom preostalih energetskih potencijala na bazi uglja, čiji potencijal je u vrijednosti više od 2 milijarde eura“, naveo je Radulović.

Projekcija vlasti da KAP može biti profitabilan i konkurentan sa proizvodnjom od 50.000 tona čuvenih ingota, sa 500 radnika, „najobičnija je glupost i obmana“, tvrdi Radulović.

„U pitanju je tehnološki i ekološki mrtvac kojeg bi udomili sa ogromnim novim subvencijama i benifitima od strane države i preostalim energetskim potencijalima. Budućnosti Kombinata alumnijuma nema bez hitnog raskida ugovora, utvrđivanja stvarnog bilansa stanja i dugova, prestruktuiranja i modernizacije, navodi se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније