Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

03. 10. 2014. 15:09 >> 15:07

ENERGETSKA ZAJEDNICA

Pravno razdvojiti Elektroprivredu

Distribucija, proizvodnja i snabdijevanje, koji su i dalje udruženi u Elektroprivredi (EPCG), moraju biti razdvojeni pravno i funkcionalno, saopštio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Janez Kopač i podsjetio da je to bila i prošlogodišnja primjedba.

 

On je, predstavljajući Godišnji izvještaj o implementaciji Strategije Energetske zajednice, rekao da bi to trebalo podijeliti, ne samo pravno, odnosno da su to različiti pravni entiteti, nego će morati biti razdvojeni funkcionalno od 1. januara naredne godine.

“Vlasnik infrastrukture ne treba da ima uticaja na snabdjevača, jer može zloupotrijebiti svoju poziciju kao vlasnik infrastrukture. Zato svi, iako su u državnom vlasništvu, moraju biti funkcionalno odvojeni, što znači da po hijerarhiji upravljanja ne smiju biti pod istim organom”, rekao je Kopač na sastanku sa članovima Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

On je dodao da operatori prenosne i distribucione mreže u Crnoj Gori još nijesu usvojili programe i mjere koji bi omogućili nediskiminatorski pristup treće strane.

“Ne samo da mora vlasništvo nad infrastrukturom biti odvojeno nego i pravila za upotrebu tih kablova bilo kojeg tržišnog učesnika jasne i transparentne. To je zbog toga da svaki potrošač može promijeniti dobavljača električne energije, što u Crnoj Gori još nije sasvim sprovedeno”, podsjetio je Kopač.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) i predsjednik Odbora, Aleksandar Damjanović, pitao je da li u vezi sa pravnim i funkcionalnim razdvajanjem EPCG, postoje sankcije da se natjera državna kompanija da sprovede taj postupak.

Kopač je odgovorio da je razdvajanje obaveza koja je zakonom preuzeta, ali nije sprovedena u praksi.

“To nije prepreka za neki novi zakon. Sad da bi uslovljavali da se to u praksi sprovede, pa onda da se usvoji novi zakon, što nije najbolji put jer tu ima dosta pitanja koja nemaju veze sa razdvajanjem, pa bi sve čekale kao talac tog problema”, objasnio je Kopač.

Prema njegovim riječima, što se tiče “tjeranja”, postoji prekršajni postupak koji pokreće Seketarijat i on ima više faza i traje.

“Još nijesmo pokrenuli prekršajni postupak, ali možemo”, rekao je Kopač.

Generalni direktor Direktorata za energetiku u Ministarstvu ekonomije, Miodrag Čanović, saopštio je rekao je da taj resor posljednjih pola godine radi na zakonu.

“Kompleksan je zakon i teško ga je implementirati u Crnoj Gori jer EPCG nije državna firma sa 100 odsto vlasništva, nego imamo strateškog partnera koja ima 41,7 odsto akcija. Oni imaju italijanske zakone i pravila što sve treba uskladiti. Sada je pitanje oko odvajanja distribucije, odnosno šta sa akcijama”, naveo je Čanović.

Prema njegovim riječima, što se tiče odvajanja distribucije, uspostavljena je komunikacija sa italijanskim partnerima, funkcionalno i imovinski će sve biti odvojeno.

Kopač je rekao da kada je riječ o regulisanju cijena, Crna Gora ima pametan proces jer cijene nijesu odjednom liberalizovane, već se polako povećavaju u odnosu na indeks cijena na berzi struje.

“Crna Gora je u fazi velike reforme, što će biti novi energetski zakon koji se priprema u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice”, dodao je Kopač.

Prema njegovim riječima, drugi prioritet se odnosi na to da odgovornost za balansiranje mora preći na potrošače jer svi potrošači, osim domaćinstava, moraju uvijek planirati potrošnju struje i to rade, ali ako se ne drže plana to prouzrokuje neke troškove. Njih sada snosi operater prenosnog sitema, a mora da snosi potrošač koji je promijenio planove.

“Taj proces prenošenja odgovornosti za balansiranje na potrošače još nije sproveden", naveo je Kopač.

On je rekao da je regulator zaštitnik transparentnosti, neutralnosti i konkurencije na tržištu.

“U Crnoj Gori Regulatorna agencija za energetiku (RAE) je formalno samostalna i dijeli sudbinu drugih Vladinih institucija, recimo u vezi plata. U drugim zemljama prosjek plata vezan je za djelatnost koju regulišu”, kazao je Kopač.

Agencija, kako je dodao, mora biti finansijski nezavisna i neprihvatljivo je da se rukovodstvo može lako smijeniti i ovlašćenja regulatora će morati biti proširena.

“Kada je riječ o energetskoj efikasnosti potrebno je jačanje institucionalnih okvira i možda formiranje agencije za energetsku efikasnost”, rekao je Kopač.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније