Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 09. 2014. 16:15 >> 17:45
11

PROTEST RADNIKA

Traže da im Vlada ispuni zahtjeve

Unija slobodnih sindikata (USSCG) i zaposleni u Metalcu, koji štrajkuju glađu od srijede, sa protesnog skupa održanog danas ispred Vlade, pozvali su nadležne da hitno riješe problem zaposlenih u nikšićkoj firmi.

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković pozvao je Vladu na odgovornost i poručio da je stanje u kojem se nalaze radnici Metalca neodrživo. 

''Danas smo ovdje da sačuvamo živote radnika Metalaca koji opravdano štrajkuju. Ukoliko životi radnika Metalca budu ugroženi ništa neće biti isto i tražićemo odgovornost, ali i doći u mnogo većem broju'', kazao je Keković.

 

Predstavnik radnika Miodrag Mirković poručio je da radnici neće otići dok im Vlada ne ispuni zahtjeve. Marković je pozvao tužilaštvo i policiju da pokrenu istragu o cijelom procesu privatizacije Metalca iz 2004 godine.. 

Podršku radnicima Metalca ispred Vlade dali su i bivši radnici Radoja Dakića, Ribarstva, KAP-a... Podršku radnicima Metalca dali su i poslanici opozicije Janko Vučinić (DF), Branka Bošnjak (DF), Neven Gošović (SNP)... 

Predstavnici Štrajkačkog odbora Metalca saopštili su da će radnici, ukoliko se ne riješi njihova situacija, nastaviti štrajk i u četvrtak na radničkom protestu.

Oni su kazali da je zdravstveno stanje radnika, koji štrajkuju glađu, katastrofalno i da je za dane vikenda nekoliko puta intervenisala Hitna pomoć.

Radnici Metalca od 15. septembra danonoćno štrajkuju ispred zgrade Vlade, a njih 25 je u srijedu počelo štrajk glađu, nezadovoljni radom institucija u rješavanju njihovih problema.

Oni traže da im se isplati 14 zaostalih plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbijede otpremnine.

Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono-razvojni fond (IRF) je stekao pravo nad dvije trećine imovine Metalca, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona EUR za koji je IRF izdao garanciju.

Novi protest u četvrtak

Ranije danas članovi skupštinske Komisije za kontrolu i praćenje procesa privatizacije nijesu prihvatili predlog predsjednika tog tijela, Janka Vučinića, da pokrenu inicijativu za sazivanje sjednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o radničkim problemima i aktuelnim dešavanjima u nikšićkom Metalcu.

Predlog je, pored Vučinića, podržao poslanik Demokratskog fronta Veljko Vasiljević, dok su uzdržani bili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Branko Čavor, Zoran Jelić i Željko Aprcović.

Vučinić je saopštio da je Komisija nemoćna kada je riječ o rješavanju aktuelne situacije u Metalcu, čijih 25 radnika od srijede štrajkuje glađu, ali da bi trebalo da pokrene inicijativu za hitno sazivanje sjednice parlamenta na kojoj bi se razmatrali i problemi drugih preduzeća.

Vučinić je ranije danas pozvao sve kojima je oduzeto pravo na rad, život i dostojanstvo da dođu na protest u četvrtak i podrže radnike Metalca i primoraju Vladu da radi u interesu naroda.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније