Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 03. 2013. 09:20   >>  09:21

NEREALNO?

Nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka

Pregovori farmera i Ministarstva poljoprivrede o mogućnostima povećanja otkupne cijene mlijeka, koji su nastavljeni juče, udaljili su dvije strane od zajedničkog predloga, piše današnja Pobjeda. Nasuprot ranije procjene farmera da je realna cijena proizvodnje viša od pola eura, komisija Ministarstva poljoprivrede obračunala je da je proizvodna cijena litra mlijeka 36 centi, što je za nikšićke i danilovgradske farmere daleko od realnog.

Predsjednik nikšićkog udruženja proizvođača mlijeka „Mlijekoprodukt“ Slavko Dumnić kazao je Pobjedi da se bune zbog nerealne procjene cijene stočne hrane, koja je, prema njegovim riječima, najskuplja.

„Komisija za izradu analize rentabilnosti proizvodnje mlijeka obračunala je da kilogram sijena košta 8 do 12 centi. Nelogično je i žalosno što iza ovakve procjene stoje ljudi sa diplomom koji tvrde da danas mogu kupiti kilogram sijena po toj cijeni i da farmer godišnje proizvede po grlu 7,5 hiljda litara mlijeka. Za to su potrebni idealni uslovi gdje postoji silaža, senaža, lucerka,vrhunska grla i genetika. U našim uslovima godišnja proizvodnja na farmi u prosjeku kreče se oko 5,5 hiljada po grlu. Ministarstvo je u kalkulaciju uključilo stočara iz Tuzi koji drži sedam krava na paši. To su nerealni i drugačiji uslovi od naših zbog čega se u komisiju morao naći neko od proizvođača mlijeka sa farmi. Đe možemo danas kupiti tovar sijena za 12 do 15 eura, kada je cijena 40 eura i to ako ga nađeš. Tu je problem. Ponavljam, smiješno je i žalosno da imamo stočare i diplomirane inženjere koji tvrde da možemo kupiti sijeno za osam centi, a da krava daje 7,5 hiljda litara mlijeka godišnje“, istakao je Dumnić.

Prema njegovim riječima, proizvođači traže pomoć države barem do naredne žetve kako bi opstali i sačuvali stočni fond.

U komisiji za analizu rentabilnosti proizvodnje mlijeka su tri člana iz Ministarstva poljoprivrede, dva selekcijske službe, veterinar i proizvođač iz Podgorice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније