Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 09. 2014. 18:34   >>  18:33

BRAJOVIĆ U BEČU

Štrabag zainteresovan za autoput

Austrijska kompanija Štrabag, inače vlasnik Crnagora puta, kako su ministru saobraćaja Ivanu Brajoviću kazali članovi odbora direktora, zainteresovana je da učestvuje u realizaciji projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare.

Predstavnici Štrabaga, kako saopštavaju iz Ministarstva saobraćaja, istakli su značaj dosadašnje saradnje sa crnogorskom Vladom na realizaciji mnogih infrastrukturnih projekata i naglasili značaj održavanja magistralnih i regionalnih puteva čime se čuva upotrebna vrijednost mreže državnih puteva, što je  posao koji godinama uspješno obavlja  preduzeće Crnagora put. Zainteresovani su, kako se navodi u saopštenju, za unaprjeđenje ove saradnje.

Brajović je sa predstavnicima Štrabaga razgovarao i o planovima za valorizaciju Skadraskog jezera, budući da je Staregijom razvoja saobraćaja, Ministarstvo kao jedan od prioriteta odredilo revitalizaciju Luke Virpazar u cilju  valorizacije ekonomskih potencijala Skadarskog jezera i potencijalima za razvoj nautičkog turizma. Upravo u tom smislu realizovan je projekat čišćenja Virpazarskog kanala što predstavlja početnu fazu realizacije projekta revitalizacije Skadraskog jezera sa ciljem uređenja plovnih puteva između Albanije i Crne Gore, kao i čišćenja i produbljivanja rijeke Bojane, preko koje Skadarsko jezero ima kontakt sa Jadranskim morem.

Brajović je, tokom boravka u Beču, posjetio i kompaniju Thales i sastao se sa potpredsjednikom za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, Ginterom Trumerom i izvršnim direktorom Hanesom Bojerom. 

Razgovori su potvrdili zajednički stav o razvoju bilateralnih odnosa i uzajamnog interesa u nastavku saradnje u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Kompanija Thales, godinama obezbjeđuje najveći dio telekomunikacione i navigacione opreme za kompaniju SMATSA koja pruža usluge vazdušne plovidbe u vazdušnom prostoru Srbije i Crne Gore. Između ostalog, ova kompanija opremila je Terminalnu kontrolu letjenja Podgorica ATM  sistemima i ATM simulatorima, kao i potrebnim radarskim sistemima.

Brajoviću su iz kompanije Thales prezentovali najnovija dostignuća telekomunikacionih i navigacionih sistema koja za cilj imaju povećanje sigurnosti u obavljanju željezničkog, vazdušnog i pomorskog saobraćaja. Kako je saopšteno, razmotrene su i mogućnosti buduće saradnje sa naglaskom na neophodnost opremanja željezničke infrastrukture savremenim uređajima za upravljanje saobraćajem. 

Tokom posjete i obilaska kompanije Frequentis, Brajović se sreo sa Hannesom Bardach, vlasnikom Frequentis-a koji je prezentovao aktivnosti koje ova kompanija preduzima na polju kominkacionih tehnologija u oblasti pomorskog i vazdušnog saobraćaja. Frekqentis je naglasio 25 godina uspješne saradnje u instaliranju komunikacionih sistema  u vazdušnoj plovidbi, izmedju ostalog, i kroz razlicite projekte opremanja kontrole leta na aerodromima Podgorica i Tivat i njihovo održavanje.

Donacijom Frequentisa i Vlade Austrije,  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, zajedno sa Upravom pomorske sigurnosti je 2006. godine započelo sa aktivnostima koje su rezultirale potpunom pokrivenošću  obalnog mora i epikontinentalnog pojasa AIS Sistemom koji obezbjeđuje prijem svih statičkih i dinamičkih podataka o brodovima koji prolaze kroz ili pored zone odgovornosti Crne Gore kao što nalažu medjunarodni propisi.

Značaj AIS sistema je višestruk, sa aspekta sigurnosti i bezbjednosti plovidbe na moru, tako i praćenja brodova i njihove identifikacije u slučejevima iznenadnog zagađenja mora sa plovnih objekata, kada se jednostavnim postupkom može pregledati unazad kretanje broda i identifikacija počinioca zagađenja.

Razgovori  ministra Brajovića sa predstavnicima austrijskih kompanija ukazali su na veoma uspješnu dosadašnju saradnju izmedju dvije države i potrebu daljeg unapređenja odnosa u cilju razmjene znanja i iskustava, kao i transfera tehnologije u realizaciji planiranih projekata, imajući u vidu da je saobraćaj preduslov za razvoj svih drugih privrednih grana, zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније