Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 03. 2013. 08:30 >> 08:30

TE PLJEVLJA

Česi 32 miliona skuplji od Kineza

Češka kompanija Škoda Praha procijenila je da bi gradnja drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima koštala 307 miliona eura, što je oko 32 miliona više nego ponuda koju je dostavila kineska HUBEI, pišu Dnevne novine.

Ponuda Škoda Prahe je, kako piše list, u skladu sa idejnim projektom i studijom opravdanosti, urađenoj za potrebe Elektroprivrede (EPCG). Ona je skuplja oko 32 miliona EUR nego ponuda vrijedna 275 miliona EUR, koju je u februaru dostavila kineska kompanija HUBEI, koja je dio grupacije China Power.

Državi bi odgovaralo da cijena projekta bude niža, a razlika u ponudi kineske i češke firme veća je od nominalne vrijednosti Rudnika uglja, koja iznosi oko 20 miliona EUR.

Iza kineske ponude stala je najveća svjetska banka kineska ICBC (Industrial and Commercial Bank), dok bi projekat Škoda Prahe bio finansiran preko Češke eksportne banke, koja već ima solidno iskustvo u Crnoj Gori.

Za sada je, kako pišu Dnevne novine, poznato da Kinezi neće tražiti državne garancije kao obezbjeđenje, što je opcija koju Vlada želi da čuje.

Obje kompanije imaju iskustvo u sličnim projektima. Razlika od 30 miliona EUR možda bude i presudna, jer bi taj novac mogao da bude iskorišćen za, naprimjer, toplifikaciju Pljevalja ili ulaganja u proširenje Rudnika uglja. Kinezi su ponudili i kraći rok gradnje, tako je maksimalan period za završetak posla između 24 i 30 mjeseci, dok je taj period kod Škoda Prahe tri godine.

Ono u čemu su Česi povoljniji je energetska efikasnost. Oni su u ponudi naveli da bi iskorišćenost bila 39,7 odsto, dok su Kinezi ponudili nešto više od 38 odsto.

Projekat TE mogao bi da ima i geopolitičku dimenziju. Za kinesku državu, to je projekat od najviše važnosti jer bi bio prvi u regionu, za šta je China power - HUBEI direktno preporučena od kineske države.

Česi su, sa druge strane, već pokušali da dobiju posao 2007. godine, ali njihovi napori tada nijesu urodili plodom, a Vlada je oba puta poništila tender.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније