Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 03. 2013. 19:20 >> 19:12

STOP SIVOJ EKONOMIJI

Najavljene intenzivnije kontrole na tržištu rada

Postupak za dobijanje radne dozvole trebalo bi da se sprovodi samo u Ministarstvu unutrašnjih poslova, što bi pojednostavilo proceduru dobijanja dozvole i omogućilo efikasniju kontrolu poslodavaca, smatraju članovi operativnog tima koji je zadužen za borbu protiv sivog tržišta rada.

Kako je kazao koordinator tima, poslanik Zoran Jelić, podatak da je u prva dva mjeseca ove, u odnosu na isti period prošle godine, povećan broj izdatih radnih dozvola za 200 odsto, može da ukaže na nepravilnosti u dijelu plaćanja javnih prihoda na zarade, te da je stoga neophodno izvršiti kontrole poslodavaca kojima su izdate radne dozvole.

„Zaključeno je da inspekcijske aktivnosti moraju biti dodatno intenzivirane, posebno u svijetlu činjenice da se približava turistička sezona, tokom koje je, kako pokazuje iskustvo, povećan rizik od raznih pojavnih oblika sive ekonomije na tržištu rada“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Sektor građevinarstva označen je kao posebno rizičan, pa je dogovorena priprema i sprovođenje plana kontrola gradilišta u Crnoj Gori. Fokus pažnje inspekcijskih organa biće, u prvoj fazi, osim na građevinski sektor, usmjeren i na sektor maloprodaje, navodi se dalje u saopštenju.

„Članovi Tima iznijeli su inicijativu da se izvrše izmjene regulatornog okvira koje bi omogućile da se cjelokupni postupak za dobijanje radne dozvole sprovodi na jednom mjestu (u Ministarstvu unutrašnjih poslova), što bi, sa jedne strane, pojednostavilo proceduru dobijanja radnih dozvole, a sa druge, omogućilo efikasniju kontrolu poslodavaca“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније