Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 03. 2013. 17:45 >> 17:33

SKUPŠTINA CRNE GORE

Odbor o KAP-u najkasnije do ponedjeljka

Odbor za ekonomiju finansije i budžet najkasnije će se do ponedjeljka izjasniti o prijedlogu Vlade za rješavanje situacuije u Kombinatu aluminijuma Podgorica.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas je trebalo da se izjasni o prijedlogu zaključaka Vlade u vezi sa rješavanjem problema u Kombinatu aluminijuma, odnosno o ponudi ruskog vlasnika da ustupi svoje akcije izvršnoj vlasti.

Odbor je danas počeo sjednicu, ali ubrzo i prekinuo na zahtjev predstavnika opozicije, jer poslanici Nebojša Medojević, Milutin Đukanović i Strahinja Bulajić nijesu bili u mogućnosti da prisustvuju sjednici.

Odbor je još u ponedjeljak trebalo da se izjasni o zaključcima, ali se to nije desilo jer je predsjednik tog tijela Aleksandar Damjanović prekinuo sjednicu.

Damjanović je to obrazložio potrebom da se o predloženim zaključcima izjasne svi članovi Odbora, što u ponedjeljak nije bilo moguće, jer su neki bili odsutni. Među razlozima za prekid bila je i potreba da se upodobi prijedlog zaključaka.

Ruski vlasnik u KAP-u, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC) kojom upravlja En plus grupa, ponudila je crnogorskoj Vladi da odmah i besplatno na nju prenesu 29,3 odsto akcija koje imaju u fabrici.

Od 120 miliona EUR koliko KAP duguje VTB, EN plus grupi i CEAC-u, potražuju 40 miliona. Preostalih 80 miliona EUR duga otpisuju odmah ukoliko KAP pomenuti iznos od 40 miliona uplati odmah.

Ukoliko se KAP odluči za opciju da novac uplati u periodu od četiri i po godine, CEAC i EN plus grupa će 80 miliona EUR koliko im KAP duguje pretvoriti u akcijski kapital i te dionice su takođe spremni da za jedan EUR prenesu na Vladu Crne Gore nakon isplate iznosa od 40 miliona, uz solidarno jemstvo.

Preostale dvije opcije za rješavanje situacije u KAP-u su stečaj i ponuda vlasnika Željezare, turske Tosjali grupe, što je za Vladu manje prihvatljivo u odnosu na ponudu En plus grupe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније