Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 09. 2014. 16:44 >> 19:54
2

POLJOPRIVREDNI PROIZVODI

Izvoz udvostručen, uvoz veći 3,4 odsto

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za sedam mjeseci ove godine iznosio je 46,7 miliona eura i bio je 54,4 odsto veći u odnosu na isti period prošle, dok je uvoz porastao 3,4 odsto na 269,54 miliona eura.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopštili su da je izvoz u periodu od januara do kraja jula porastao za 16,5 miliona eura, a uvoz za 8,9 miliona.

"Značajno je povećano učešće poljoprivrednih proizvoda u ukupnoj spoljno-trgovinskoj razmjeni, a posebno u izvozu, gdje čine 26,6 odsto. Povećana je i pokrivenost uvoza izvozom", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je, u prethodne četiri godine, pokrivenost uvoza izvozom bila ispod 12 odsto, dok je za sedam mjeseci ove godine iznosila 17,3 odsto.

"Ukupna razmjena poljoprivrednih proizvoda veća je 8,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Glavni partneri, kako u uvozu, tako i u izvozu, i dalje su zemlje potpisnice Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i EU", kazali su Ministarstva.

Oni su dodali da ukupna vrijednost izvoza za sedam mjeseci iznosila 46,7 miliona eura i da je približno jednaka izvozu za prvih devet mjeseci prošle godine.

“Vrijednost izvoza u julu iznosila je 12,9 miliona eura. Ostvaren je značajniji rast izvoza vina 21,6 odsto, prerađevina od mesa 21 odsto i piva 3,6 odsto, dok je, u odnosu na isti period prošle godine, ostvaren pad izvoza voća i povrća, prije svega paradajza i krompira 46,7 odsto, duvana i prerađevina od duvana 34 odsto i ostalih alkoholnih pića 48 odsto”, navodi se u saopštenju.

Među proizvodima koji se uvoze i dalje dominiraju svježe svinjsko meso, gazirana bezalkoholna pića, trajno mlijeko i mliječni proizvodi, proizvodi na bazi žitarica, proizvodi mlinske industrije i takozvani razni proizvodi za ishranu.

“U strukturi proizvoda kod kojih je došlo do smanjenja, odnosno povećanja, uvoza u poređenju sa prethodnim godinama, uočljiv je pad uvoza živih životinja, mlijeka i mliječnih proizvoda, gaziranih bezalkoholnih pića i proizvoda od duvana“, rekli su iz Ministarstva.

Na rast uvoza za sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle, uticao je rast uvoza svježeg svinjskog i pilećeg mesa, čija je proizvodnja u Crnoj Gori nedovoljna da zadovolji potrebe domaćeg tržišta i posebno mesne industrije koja je posljednjih godina u ekspanziji.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније