Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 09. 2014. 15:53 >> 16:28

PROTEST U NIKŠIĆU

Rudari traže pomoć Vlade

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, na protestu u upravnoj zgrade kompanije, zatražili su da Vlada pomogne sprovođenje socijalnog programa, kako bi smanjili troškove poslovanja. Proizvodnja u Rudnicima obustavljena je prije nekoliko dana, jer je na lageru već 54 hiljade tona rude. Predsjednik sindikata Borislav Bojanović očekuje da prozivodnja bude nastavljena za petnaestak dana. Pored toga propao je i oglas za prodaju imovine Rudnika boksita po početnoj cijeni od 14 miliona eura jer nije bilo zainteresovanih.

Rudari, koji su se danas okupili ispred upravne zgrade preduzeća, poručili su da će do petka čekati na poziv predstavnika Ministarstva, nakon čega će povući radikalnije poteze.

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, upozorio je da država konačno mora riješiti probleme u Boksitima, da se ne bi desila situacija koja nikome ne donosi dobro.

On je saopštio da od nadležnih očekuju dalje poteze i odgovor da li kompanija Neksan, koja je prethodna tri mjeseca organizovala proizvodnju u Boksitima, preuzimala rudu i obezbjeđivala zarade, nailazi na smišljenu opstrukciju, jer je željeznički prevoz toliko skup da je neisplativo izvoziti boksit.

„Tražimo od resornih ministarstava da naprave uvid u cijenu prevoza željeznicom, jer je nelogična. Nadamo se da će Neksan shvatiti u kakvoj smo situaciji i nastaviti saradnju uz pomoć Ministarstva ekonomije, koje bi trebalo da obezbijedi odlazak za oko 100 radnika i tako stvori povoljnije uslove za rad u preduzeću“, rekao je Bojanović.

Predsjednik druge sindikalne organizacije, Ilija Đilas, ponovio je da je socijalni program prioritet i najavio da će tražiti da se oko 18 hiljada kvadrata zemljišta prevede na 260 radnika koji nijesu regulisali stambeno pitanje.

Za odlazak iz Boksita uz adekvatan socijalni program ranije se javilo 176 radnika, ali tačan broj tek treba da se utvrdi.

 

Nema zainteresovanih za imovinu Boksita

Oglas za prodaju imovine Rudnika boksita po početnoj cijeni od 14 miliona eura propao je, jer nije bilo zainteresovanih.

Iz stečajne uprave su agenciji Mina-business saopštili da na tender nije pristigla nijedna ponuda i da će novi oglas biti raspisan uskoro.

Zainteresovani za kupovinu pisane ponude mogli su da dostavljaju do 22. avgusta, a njihovo otvaranje bilo je zakazano za danas u Privrednom sudu.

Predmet prodaje je bila nepokretna i pokretna imovina Rudnika boksita koju čine građevinski objekti sa zemljištem u Opštini Nikšić sa poslovnim zgradama u privredi.

Na prodaju je bilo ponuđeno i zemljište, kao i proizvodna postrojenja, oprema i uređaji, transportna sredstva i druga pokretna imovina nikšićkog preduzeća.

Pravo podnošenja ponuda imali su pojedinci i kompanije koji po pozitivnim propisima Crne Gore imaju pravo kupovine predmetnih nepokretnosti.

Svi ponuđači bili su dužni da za kupovinu ukupne imovine dužnika uplate depozit od 1,4 miliona EUR.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније